Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”: UE va autoriza mai repede vaccinurile eficiente împotriva noilor tulpini COVID

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

VACCINURI ADAPTATE LA NOILE TULPINI

Uniunea Europeană va autoriza mai rapid vaccinurile anti-Covid-19 eficiente împotriva noilor tulpini, a anunţat comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides. Ea a explicat că un vaccin, creat de producător pe baza celui aprobat pentru a combate noile mutaţii, nu va mai trebui să treacă prin întregul proces de autorizare. Pentru ajustarea rapidă a vaccinurilor la noile variante ale virusului SARS-CoV-2, Comisia Europeană a format un grup de lucru, care se va ocupa şi de eliminarea blocajelor producţiei de vaccinuri. Potrivit comisarului Kyriakides, datorită acestor iniţiative ale executivului european, vaccinarea împotriva Covid-19 se va accelera în al doilea trimestru din acest an. Obiectivul Comisiei e vaccinarea a 70% din populaţia adultă a blocului comunitar până la sfârşitul lunii septembrie.

MĂSURI ÎMPOTRIVA COMERŢULUI NELOIAL

"Uniunea Europeană trebuie să aibă capacitatea să se apere de practicile comerciale neloiale", a declarat comisarul european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis. Potrivit oficialului, noile norme europene pentru aplicarea legislaţiei în domeniul comerţului, vor proteja Uniunea de cei care încearcă să profite de deschiderea sa. Actualizarea Regulamentului UE privind aplicarea legislaţiei în domeniul comerţului este reacţia Comisiei Europene la blocarea activităţilor Organismului de Apel al Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Potrivit vechiului regulament, un litigiu trebuia să treacă prin procedurile OMC, inclusiv prin etapa căii de atac, înainte ca UE să poată reacţiona. Datorită noilor norme, Uniunea Europeană va putea să-şi protejeze interesele comerciale şi în temeiul acordurilor bilaterale, chiar dacă OMC nu a emis o hotărâre definitivă.

REDISTRIBUIREA REFUGIAŢILOR BATE PASUL PE LOC

Uniunea Europeană trebuie să intensifice redistribuirea refugiaţilor între ţările membre. Solicitarea a fost formulată într-un raport comun pe care l-au dat astăzi publicităţii Comisia Oxford pentru Combaterea Foametei şi Consiliul grec pentru refugiaţi. Potrivit documentului, în ultimele patru luni ale anului trecut, doar 2.050 de refugiaţi au fost redistribuiţi în 10 state membre. Şi asta în timp ce, numai în primele nouă luni ale anului trecut, au fost primite aproximativ 27 de mii de cereri de azil. Din 2016 până acum au fost depuse deja peste 73 de mii de cereri de acest fel. Deşi Comisia Europeană şi-a prezentat propunerile de reformă a sistemului de azil, în luna septembrie 2020, nici până acum nu a fost încheiat vreun acord asupra distribuirii persoanelor cu drept de azil în UE. Drept urmare, cei mai mulţi dintre aceşti migranţi rămân în Grecia, care nu dispune de mijloacele financiare necesare integrării lor şi nu are o strategie în această privinţă.
Similare
RECOMANDĂRI