Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”. UE vrea să împartă surplusul de vaccin COVID-19

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

O ABORDARE COMUNĂ ÎN COMBATEREA PANDEMIEI

Mai mulţi europarlamentari au pledat pentru o cooperare mai strânsă a ţărilor UE în combaterea pandemiei de cornoavirus. În timpul unor dezbateri în plen, eurodeputaţii a subliniat că dezvoltarea rapidă a vaccinurilor şi accesul la ele pentru toţi cetăţenii europeni, a fost posibilă doar datorită unei abordări comune a statelor membre. Unii europarlamentari au condamnat "naţionalismul în materie de sănătate", inclusiv presupusele contracte paralele semnate de unele ţări.

Potrivit eurodeputaţilor, pentru a susţine povestea europeană de succes, UE trebuie să răspundă cu unitate şi solidaritate, lucrând împreună la toate nivelurile de guvernare. Ei au accentuat că pandemia va fi depăşită doar dacă toţi oamenii vor avea acces egal la vaccinuri, nu numai cei din ţările bogate. Membrii parlamentului au solicitat, ca termenii contractelor dintre UE şi companiile farmaceutice să fie pe deplin transparenţi. Transparenţa deplină va contribui la combaterea dezinformării şi la consolidarea încrederii în campaniile de vaccinare din întreaga Europă, au adăugat eurodeputaţii.

UE VREA SĂ ÎMPARTĂ SURPLUSUL DE VACCINURI COVID-19

Comisia Europeană vrea să creeze un sistem de partajare a vaccinurilor anti-COVID-19 care-i va permite să distribuie surplusul de doze statelor vecine mai sărace. Comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides, a subliniat că mecanismul va aduce vaccinurile în ţările mai sărace "înainte ca programul COVAX să devină pe deplin operaţional".

Este vorba de schema globală condusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, înfiinţată vara trecută pentru a asigura o distribuţie corectă a vaccinurilor COVID-19 în întreaga lume. Cu toate acestea, nu este clar dacă UE va dona dozele în exces sau le va vinde, urmând exemplul Suediei. Deciziile privind partajarea vaccinurilor sunt luate de guvernele statelor membre.

NOI REGULI PENTRU EXPORTUL DE ARME

Uniunea Europeană va introduce în curând noi reguli pentru exportul de arme şi muniţii. Consiliul UE a decis stabilirea unui set de caracteristici comune pe care vor trebui să le respecte deţinătorii certificatelor pentru exportul de arme uşoare şi de calibru mic, şi pentru muniţiile aferente.

În acest fel, UE vrea să reducă riscul ca armele să ajungă la utilizatori ilegali, să creeze condiţii de concurenţă echitabilă şi să aducă mai multă claritate pentru industria de apărare şi clienţii săi. În plus, decizia Consiliului este un pas important către o mai mare convergenţă în politicile statelor membre privind exporturile de tehnologie şi echipamente militare.
Similare
RECOMANDĂRI