Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”: Un miliard de euro pentru controale vamale eficiente

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

UNDĂ VERDE LEGII EUROPEANE A CLIMEI

Parlamentul European a aprobat Legea Climei, un element-cheie al Pactului verde european. Noua reglementare stabileşte obiectivul UE de reducere a emisiilor cu efect de seră cu 55% până în 2030, faţă de 1990, şi eliminarea emisiilor nete de CO2 până în 2050. Prima evaluare a progreselor şi coerenţa măsurilor naţionale este programată înainte de 30 septembrie 2023. Revizuirile ulterioare vor avea loc o dată la cinci ani. Monitorizarea va fi asigurată de un nou Comitet consultativ ştiinţific European. În termen de maxim şase luni de la prima revizuire, Comisia Europeană va propune obiectivul pentru 2040. Raportoarea legislativului UE, Jytte Guteland, a spus că este o zi istorică. Eurodeputatul suedez a explicat, că dacă emisiile nu vor fi reduse, experţii prezic un viitor catastrofal.

UN MILIARD DE EURO PENTRU CONTROALE VAMALE EFICIENTE

Consiliul UE şi Parlamentul European au semnat Regulamentul de instituire a Instrumentului de sprijin financiar pentru echipamente de control vamal. Datorită acestuia, autorităţile vamale de la frontierele externe ale UE vor dispune de echipamente necesare pentru buna funcţionare a uniunii vamale şi a pieţei unice. Cu un buget de aproape un miliard de euro, noul instrument va finanţa achiziţionarea, întreţinerea şi modernizarea echipamentelor folosite pentru controale. Este vorba de scanere cu raze X, detectori de radiaţii, sisteme de recunoaştere automată a numerelor de înmatriculare şi laboratoare mobile pentru analiza eşantioanelor de mărfuri. Instrumentul va proteja Uniunea de practici comerciale neloiale şi ilegale, cum ar fi contrafacerea bunurilor, şi va garanta astfel siguranţa şi securitatea cetăţenilor.

UN PAS DECISIV CĂTRE O NOUĂ POLITICĂ AGRICOLĂ COMUNĂ

Cele 27 de state membre ale UE au ajuns astăzi la un acord cu privire la cele mai disputate aspecte ale reformei subvenţiilor agricole. Reforma prevede alocarea mai multor fonduri pentru fermele mici şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ale sectorului agricol din UE cu 10 la sută. Negociatorii legislativului comunitar şi executivul UE au aprobat noi reguli care obligă ţările membre ale Uniunii să direcţioneze 20% din plăţile directe către agricultori, începând din 2023. Între 2025-2027, aceste plăţi vor trebui majorate până la 25%, pentru a mări sprijinul schemelor ecologice care protejează mediul. Printre acestea se numără utilizarea zonelor umede pentru absorbţia emisiilor de gaze cu efect de seră sau agricultura ecologică.
Similare
RECOMANDĂRI