Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”: Un răspuns comun la atacurile cibernetice 

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

ITALIA VA PRIMI CEA MAI MARE SUMĂ PENTRU REDRESARE

Comisia Europeană a dat undă verde planului naţional de redresare şi rezilienţă al Italiei, în valoare de 191,5 miliarde de euro. Italia, afectată de cea mai gravă recesiune de după al doilea război mondial, cu un PIB prăbuşit anul trecut cu 8,9%, devine beneficiara celei mai mari sume alocate din pachetul de relansare economică Next Generation EU de 750 de miliarde de euro. Planul guvernului italian include alocarea a 122,6 miliarde de euro sub formă de împrumuturi şi o finanţare nerambursabilă de 68,9 miliarde de euro. 37 la sută şi, respectiv, 25 la sută din fonduri vor fi investite în tranziţia ecologică şi digitală a ţării.

UN RĂSPUNS COMUN LA ATACURILE CIBERNETICE

Executivul European propune înfiinţarea unei unităţi cibernetice comune pentru a contracara incidentele cibernetice grave care afectează securitatea UE. Propunerea vine în contextul creşterii numărului, amplorii şi consecinţelor atacurilor care afectează puternic securitatea serviciilor publice, a întreprinderilor şi a cetăţenilor din întreaga Uniune Europeană. Potrivit Comisiei Europene, UE trebuie să fie pregătită să răspundă în mod colectiv. Odată cu înfiinţarea unităţii cibernetice comune, instituţiile din domeniu vor avea la dispoziţie o platformă virtuală şi fizică de cooperare, pentru a contracara împreună atacurile grave.

822 MILIOANE DE EURO PENTRU STIMULAREA CERCETĂRII

Comisia Europeană aşteaptă noi propuneri pentru a sprijini dezvoltarea competenţelor şi evoluţia carierei cercetătorilor în cadrul Acţiunilor Marie - Curie. Cu un buget de 6,6 miliarde de euro pentru o perioadă de şapte ani, acest program sprijină învăţământul doctoral şi formarea post-doctorală, în toate etapele şi în toate disciplinele. Potrivit comisarului european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel, criza provocată de pandemia de COVID-19 a demonstrat că Europa se poate baza pe cercetători cu înaltă calificare, capabili să găsească soluţii pentru orice provocări. Aceeaşi criză a demonstrat importanţa colaborării interdisciplinare şi necesitatea comunicării dovezilor ştiinţifice către factorii de decizie şi către public. În perioada 2014-2020, programul a sprijinit peste 65 de mii de cercetători şi a finanţat peste o mie de programe internaţionale de doctorat. În plus, a îmbunătăţit legăturile dintre mediul academic şi sectorul industrial, prin implicarea în proiecte de cercetare a 6900 de companii şi IMM-uri.
Similare
RECOMANDĂRI