Europa se pregăteşte pentru un val masiv de refugiaţi dinspre Ucraina
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Europa se pregăteşte pentru un val masiv de refugiaţi dinspre Ucraina

Naţiunile Unite au lansat vineri un semnal de alarmă în legătură cu un posibil val de refugiaţi dinspre Ucraina către ţările vecine în urma invaziei militare ruse, mii de ucraineni părăsindu-şi deja ţara în ultimele 24 de ore, transmite Agerpres.

Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNHCR) a afirmat că, în cazul escaladării continue a conflictului din Ucraina, aproximativ 4 milioane de persoane vor încerca să-şi găsească adăpost în străinătate.

Mii de ucraineni s-au îndreptat deja spre Polonia, România şi Slovacia, ţări membre ale Uniunii Europene, dar şi spre Rusia şi Republica Moldova.

Fondul internaţional pentru urgenţe ale copiilor al ONU (UNICEF) a afirmat că instalează adăposturi pentru femei şi copii de-s lungul rutelor folosite pentru ieşirea din ţară şi că îşi va spori prezenţa în regiune.

Slovacia a afirmat joi seară că deja se confruntă cu aglomeraţie la punctele de trecere a frontierei dinspre Ucraina. La punctul de trecere a frontierei slovaco-ucraineană Vysne Nemecke persoanele care doresc să intre în Slovacia aşteaptă şi până la opt ore, a precizat administraţia vamală slovacă.

Autorităţile sanitare slovace au anunţat că refugiaţii de război sunt exceptaţi de la toate restricţiile privind COVID-19 care se aplică altor persoane ce doresc să intre în Slovacia.

Polonia a declarat recent că intenţionează să amenajeze adăposturi de urgenţă pentru refugiaţi.

În urmă cu câteva zile, Ungaria a anunţat că va trimite trupe suplimentare la frontiera cu Ucraina pentru a gestiona un eventual aflux de refugiaţi, inclusiv prin furnizarea de ajutor umanitar.

Miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor avea sâmbătă o reuniune de urgenţă pentru a discuta despre un potenţial val pe scară largă de refugiaţi ucraineni care s-ar putea îndrepta spre blocul comunitar. Ministrul de interne francez Gerald Darmanin, a cărui ţară asigură preşedinţia Consiliului UE, a anunţat pe Twitter convocarea acestei reuniuni, fără însă a oferi detalii despre locul şi ora întâlnirii.
Similare
RECOMANDĂRI