Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

EXCLUSIV. Europarlamentarul Dragoş Tudorache, pentru TVR MOLDOVA: „Instituţiile europene înţeleg importanţa momentului în care R. Moldova a depus cererea de aderare la UE”

În contextul depunerii de către Republica Moldova a cererii de aderare la Uniunea Europeană, europarlamentarul Român Dragoş Tudorache a vorbit, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru TVR MOLDOVA, de paşii care urmează să îi întreprindă Chişinăul pentru a obţine statutul de stat candidat, dar şi despre felul în care instituţiile europene înţeleg momentul dificil geo-politic în care ne aflăm şi modul în care acestea lucrează pentru ca Republica Moldova, Ucraina şi Georgia să facă paşii necesari pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Constantin Uzdriş, jurnalist TVR MOLDOVA: Domnule Tudorache, vă mulţumesc că mi-aţi oferit această posibilitate, de a discuta într-o lună cu semnificaţii pozitive pentru Republica Moldova. Acum 8 ani, în luna aprilie, era liberalizat regimul de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova.  În vara lui 2014 a fost semnat şi Acordul de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Cum se vede astăzi Chişinăul de la Bruxelles? Am reuşit să devenim un partener de încredere?
 
Dragoş Tudorache, europarlamentar: „Fără doar şi poate, răspunsul este da şi este important că aţi menţionat acei paşi prealabili – liberalizarea regimului de vize, apoi semnarea Acordului de Asociere. Prin toţi aceşti paşi, cetăţenii Republicii Moldova au fost aduşi mai aproape de cetăţenii europeni. Capacitatea aceasta de a circula, de a interacţiona liber este foarte importantă, pentru că consolidează această apartenenţă comună la spaţiul european şi pentru cetăţenii Republicii Moldova. Acum, şi cred că semnalele venite de la Bruxelles şi din capitalele europene sunt evidente, suntem într-o cu totul altă fază. Încrederea pe care autorităţile de la Chişinău, după alegerile şi opţiunea foarte clară exprimată la alegerile de acum doi ani, sunt semnale politice clare, pe care partenerii europeni le interpretează în sens pozitiv. Această încredere care s-a instalat între partenerii din Republica Moldova şi cei europeni este de bun augur. Acum, este clar, suntem într-o altă nouă fază. Faptul că autorităţile de la Chişinău au decis să depună cererea de aderare la UE şi faptul că foarte repede, cel mai repede din istorie, Consiliul Euopean, Comisia Europeană, s-au mişcat cu partea decizională, administrativă, sunt motive şi elemente concrete prin care răspunsul meu este da, suntem într-o etapă pozitivă, construită pe încredere, în relaţia dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova.
 
Constantin Uzdriş, jurnalist TVR MOLDOVA: Ce prevede statutul de candidat? Ce urmează după depunerea acestui chestionar şi spre ce trebuie să se concentreze diplomaţia şi guvernarea de la Chişinău”?
 
Dragoş Tudorache, europarlamentar: „Cel mai important este ca Guvernul de la Chişinău să depună toate eforturile, şi ştiu că o face cu toată responsabilitatea, să depună acel chestionar cât se poate de repede. Sâptămâna trecută, când am fost la Chişinău, am primit toate asigurările că există un dispozitiv administrativ, tehnic şi politic bine articulat, pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai repede. Din momentul în care Guvernul trimite toate răspunsurile la chestionar, Comisia Europeană are primul cuvânt prin evaluarea care o face, apoi face recomandare către Consiliu. Următorul pas este decizia Consiliului privind acordarea statutului de ţară candidat pentru Republica Moldova sau nu. Nu vă pot da un orizont clar de timp, pentru că depinde de toţi aceşti paşi intermediari, Există acest moment iunie, când se întruneşte Consiliul European. Dacă toţi aceşti paşi se întâmplă până atunci, putem spera că va fi luată în considerare evaluarea Comisiei la acest Consiliu European. Dacă se ratează până atunci, următorul Consiliu va fi cel de toamnă şi va trebui să aşteptăm până atunci. Ceea ce vă pot confirma, prin contactele pe care le-am avut la nivelul instituţiilor europene, este că atât Comisia Europeană, cât şi Consiliul, înţeleg importanţa momentului, prin contextul geo-politic prin care trecem acum. Sunt dispuse, aşa cum au făcut-o înaintea trimiterii chestionarului, să lucreze cât se poate de repede. Deja s-au spart toate recordurile din momentul depunerii cererii până în momentul trimiterii chestionarului în care instituţiile europene au reacţionat şi sunt convins că această voinţă politică va continua să fie manifestă. Decizia în sine nu o putem anticipa. Depinde şi de răspunsuri, şi de evaluarea care va fi făcută.
 
Constantin Uzdriş, jurnalist TVR MOLDOVA: „Domnule Tudorache, ce înseamnă acest statut de stat candidat şi ce beneficii urmează să primească Republica Moldova, după ce intrăm în noua logică, de stat candidat”?
 
Dragoş Tudorache, europarlamentar: „Dacă e să compar cu momentul în care România a devenit stat candidat, lucrurile au evoluat în bine în ceea ce priveşte metodologia de negociere şi pregătire a aderării. Din momentul în care se recunoaşte statutul de candidat pentru o ţară, negocierile pot aduce şi beneficii concrete. Din momentul în care se închide un capitol, statul respectiv poate să acceseze o parte din instrumente şi să implementeze o parte din politicile europene din acel capitol închis, ceea ce poate aduce statului candidat beneficii concrete, ca şi cum ar fi cu un pas mai aproape de UE. Toate acestea pot contribui la atingerea acelei convergenţe, cel puţin din punct de vedere social şi economic, şi integrarea treptată în piaţa europeană. Din punct de vedere al cetăţeanului, este beneficiul cel mai tangibil, pentru că se transpune direct în creşterea nivelui de viaţă. Pe această nouă metodologie, pe modul în care decurg negocierile, aceste beneficii pot fi simţite mult mai repede. Depinde în continuarea de felul în care statul candidat îşi face treaba, adoptă reformele, adoptă IQ-ul comunitar în zonele respective, dar există această posibilitate ca, odată închise capitolele pe anumite domenii, să vină şi beneficiile concrete.
 
Constantin Uzdriş, jurnalist TVR MOLDOVA: „Pe lângă Republica Moldova, şi Ucraina şi Georgia au depis cererile de aderare. Toate aceste trei state au aceeaşi problemă – fie au teritorii ocupate, fie teritorii anexate de Federaţia Rusă. Ar putea fi acest lucru un impediment în integrarea europeană a acestor trei state sau comunitatea europeană îşi poate asuma integrarea unor state cu asemenea probleme de securitate”?

Dragoş Tudorache, europarlamentar: „Este evident că aceste chestiuni trebuie rezolvate, în beneficiul statelor care sun vizate.  Partea bună că ele ţin de criteriul politic care cumva va fi, cel mai probabil, ultimul jalon de implementat în momentul aderării, oricând ar veni el. Faptul că aceste situaţii există, faptul că aceste chestiuni care ţin de securitatea şi integritatea teritorială a celor trei state, sper eu candidate, acest lucru nu le va împiedica să avanseze pe negocierile pe celelalte capitole, care înseamnă pentru cetăţeni o apropiere cât se poate de concretă, de tangibilă, de apropiere faţă de standardele sociale, economice, de viaţă, ale Uniunii Europene. Aceasta dă un spaţiu atât autorităţilor europene, cât şi autorităţlor naţionale ale celor trei state să continuie să caute soluţii şi să rezolve acele situaţii, a Transnistriei, în cazul Republicii Moldova. În cadrul actual există acest spaţiu creat pentru a se continua să se lucreze pe găsirea soluţiilor, în timp ce celelalte politici de integrare au loc”.
 
Constantin Uzdriş, jurnalist TVR MOLDOVA: „Domnulte Tudorache, cum va influenţa construcţia europeană acest război neprovocat, pornit de Vladimir Putin împotriva Ucrainei”?
 
Dragoş Tudorache, europarlamentar: „Este evident pentru toată lumea că Putin a mizat pe ceea ce nu s-a întâmplat. A mizat pe lipsa de coerenţă a deciziilor în Uniunea Europeană şi a mizat pe faptul că reacţia UE va fi una slabă şi astfel îşi va putea permite să facă ce vrea şi cum vrea în Ucraina. Cred că istoria ultmei luni şi jumătate a dovedit contrariul şi asta se vede în rezultate concrete de pe câmpul de luptă din Ucraina. UE a reacţionat aşa cum trebuie, cu coerenţă, cu fermitate, nu doar pentru a condamna politic această agresiune neprovocată, ci şi prin mai multe serii de sancţiuni cu impact asupra economiei Rusiei şi a capacităţii sale de a duce războiul. Mai mult decât atât, UE sprijină cât se poate de direct, cu echipament militar, Ucraina. Statele membre ale UE au fost alături de Ucraina în această perioadă, cu echipamente de care Ucraina a avut nevoie pentru a se apăra.  Vorbim şi despre sprijinul pe care UE îl oferă în sprijinul refugiaţilor ucraineni, şi Republica Moldova ştie lucrul ăsta foarte bine. Ea însăşi este gazdă şi a făcut eforturi remarcabile pentru a ajuta refugiaţii şi a contribui la gestionarea decantă a crizei, în aceste condiţii tragice. UE şi-a dovedit capacitatea de a-şi susţine valorile pe care este fondată, de a acţiona unitar,  de a lua deciziile necesare atunci când a fost nevoie”.
Similare
RECOMANDĂRI