Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

EXCLUSIV: Victor Negrescu, europarlamentar: Miza principal este aderarea Republicii Moldova la UE, iar problema transnistreană nu poate fi o frână în acest demers

Europarlamentarul român Victor Negrescu a vorbit într-un interviu în Exclusivitate pentru site-ul www.tvrmoldova.md despre perspectivele de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dar şi despre contextul regional în care se află Republica Moldova.

TVR MOLDOVA:-Domnule Negrescu la 3 martie Republica Moldova a semnat cererea de aderare la UE. Mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova se întreabă ce urmează din punct de vedere al procedurilor UE pentru ca Republica Moldova să devină stat membru şi care ar fi perioada de timp necesar pentru finalizarea procedurilor?

Victor Negrescu, europarlamentar:
În primul rând (nr. Depunerea cererii de aderare) este un pas extreme de important pentru Republica Moldova şi pentru cetăţenii din Republica Moldova. Şi vreau să vă asigur de faptul că atât eu personal cât şi ceilalţi eurodeputaţi români susţinem aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În sensul acesta facem un lobby insistent pe lângă colegii noştri la nivelul Parlamentului European la nivelul Comisiei Europene şi la Nivelul Consiliului UE în aşa fel încât acest proces să fie accelerat. În momentul de faţă vorbim despre obţinerea statutului de candidat la Uniunea Europeană, aceasta presupune o evaluare preliminară, care se va realiza într-un ritm accelerat. În mod normal obţinerea statutului de stat candidat durează chiar şi câţiva ani, ori la moment este evident pentru toată lumea că trebuie să venim cu un răspuns rapid care sper eu să fie dat cât mai curând într-o lună, eventual câteva luni, chiar până în vară să avem un răspuns foarte clar în acest sens şi conferirea statutului de candidat pentru Republica Moldova. De acolo începe un nou proces care sper eu să fie din nou accelerat, şi de fapt aceasta am solicitat eu şi noi cei din România, să vorbim despre o implementare rapidă a cerinţelor. Sunt încrezător că Republica Moldova şi cetăţenii ei sunt dispuşi să-şi asume acele reforme necesare pentru a permite aderarea Republicii Moldova cât mai repede la comunitatea europeană. Evident sunt state care au parcurs aceste etape într-un timp foarte scurt este exemplul României care în decurs de câţiva ani a parcurs etapele de la obţinerea statutului de candidat până la aderare, şi evident sunt state care şi la moment se află la etapa de candidat. De aceea este foarte important cum abordăm acest aspect şi dat fiind şi contextul internaţional sper ca acest lucru să se întâmple cât mai repede. Pentru aceasta este necesar să ne implicăm cu toţii ca această perspectivă să devină o realitate cât mai rapidă pentru Republica Moldova.  

TVR MOLDOVA:- Totuşi Republica Moldova are o mare problemă pe teritoriul său, problema transnistreană. În acest context cum ar putea decurge negocierile între Chişinău şi Bruxelles, sau între Chişinău-Bruxelles şi Tiraspol?

Victor Negrescu, europarlamentar:
Se ştie foarte bine că au existat mai multe variante puse pe masa discuţiile dea lungul timpului în ceea ce înseamnă problema transnistreană. Fie că vorbim de integrare în Republica Moldova, fie printr-o autonomie semnificativă, fie integrarea Republicii Moldova şi pe urmă să se discute aparte ce se va întâmpla cu această regiune. Ceea ce pot să vă spun este că Republica Moldova nu este într-o situaţie inedită pentru UE. Cipru a aderat la UE în contextul în care există Ciprul de Nord cu toate acestea toată insula a intrat în UE şi beneficiază de sprijinul Uniunii chiar dacă există anumite condiţionalităţi şi restricţii pentru partea de nord dat fiind nerespectarea anumitor condiţii. Deci, Uniunea Europeană are experienţa necesară pentru a gestiona astfel de situaţii. Ce este foarte clar, este că Executivul de la Chişinău trebuie să trateze acest subiect foarte clar, trebuie să aibă un plan de acţiuni foarte bine definit în ceea ce înseamnă relaţiile cu zona transnistreană, dar în acelaşi timp să nu piardă din vedere obiectivul principal, care este aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi cel puţin eu personal consider că aceasta trebuie să fie miza importantă şi nu putem să considerăm că problema transnistreană poate fi o frână în acest demers îmbrăţişat şi asumat de majoritatea cetăţenilor din Republica Moldova.
 
TVR MOLDOVA -Tot în această perioadă alte state din vecinătatea Estică, din Parteneriatul Estic, Georgia şi Ucraina au trimis la Bruxelles asemenea cereri, din punctual dumneavoastră de vedere toate aceste trei cereri trebuiesc examinate în acelaşi pachet sau fiecare stat ar trebui să-şi urmeze singur drumul său European?

Victor Negrescu, europarlamentar:
În primul rând aţi folosit termenul de agresiune, cred că trebuie să folosim termenii potriviţi, vorbim despre război. Federaţia Rusă a decis să atace Ucraina, un stat suveran fără nici un motiv şi în sensul acesta vedem ce s-a întâmplat, inclusiv încălcarea flagrantă a drepturilor omului şi acele scene pe care le-aţi văzut şi dvs la televizor cu oameni care au fost ucişi, cetăţeni nevinovaţi în contextul acestei intervenţii militare care  nu are nimic de afacere cu Dreptul Internaţional şi cred că este important să spunem lucrul acesta. Acum nu vorbim despre relaţiile umane cu cetăţenii ruşi, despre relaţiile umane cu cetăţenii europeni, vorbim despre o decizie politică luată de cei care conduc Federaţia Rusă, decizie care provoacă aceste atrocităţi. Evident că avem  acest pachet de state Republica Moldova, Georgia şi Ucraina care au fost mereu împreună. Este un semnal transmis către cele trei state care se confruntă cu probleme similare, cu riscuri de securitate similare. Aceasta nu înseamnă că procesul de aderare nu poate fi realizat într-o manieră diferită. Adică dacă Republica Moldova poate parcurge mai rapid reformele, parcurge mai rapid obiectivele stabilite, Republica Moldova poate adera înainte. Nu putem ignora şi faptul că situaţia din Ucraina a permis să ajungem aici şi să accelerăm procesul.
 
TVR MOLDOVA -La ce ar trebui să atragă atenţia guvernarea de la Chişinău şi diplomaţia Republicii Moldova pentru ca aceste proceduri de aderare sa se desfăşoare cât mai rapid posibil?

Victor Negrescu, europarlamentar: Cred că este foarte important cadrul instituţional şi legal din Republica Moldova, adică trebuie ca lucrurile să iasă din zona dezbaterilor politice în contextul în care vorbim despre reforme foarte importante pentru stat. Cred că trebuie să fie prezentate toate aceste necesităţi într-o manieră transparentă, sinceră şi clară. Noi în România am avut şansa unui moment unic, „Pactul de la Snagov” generat chiar de Partidul Social Democrat, partid pe care îl reprezint şi eu, acolo toate forţele politice inclusiv unele care erau mai naţionaliste au decis să susţină parcursul european al României. Înţeleg că în Republica Moldova din păcate nu se poate face acest lucru, o spun din păcate. De aceea este foarte important să vorbim foarte clar, cred că există foarte multă energie pozitivă în Republica Moldova sunt foarte mulţi cetăţeni care trăiesc în afară şi vor să contribuie la acest parcurs, de aceea este foarte important să existe această direcţie să fie elaborat un plan de acţiuni foarte clar  şi transparent. Generic vorbind este necesar construirea unui stat democratic consolidat, un stat de drept.
 
Similare
RECOMANDĂRI