Parchetul European şi Europol vor colabora pentru a combate infracţiunile care afectează interesele financiare ale UE. Laura Kövesi: Vom lupta mai bine cu cei care încearcă să fure banii cetăţenilor e
Sursa foto:caleaeuropeana.ro Vizualizari:

Parchetul European şi Europol vor colabora pentru a combate infracţiunile care afectează interesele financiare ale UE. Laura Kövesi: Vom lupta mai bine cu cei care încearcă să fure banii cetăţenilor e

Parchetul European şi Europol, agenţia UE pentru cooperare în materie de aplicare a legii, au stabilit bazele viitoarei colaborări prin semnarea unui protocol de colaborare.

Potrivit unui comunicat al EPPO, citat de caleaeuropeana.ro, acest acord de lucru a fost aprobat la finalul anului 2020 de Colegiul Parchetului European şi de Consiliul de administraţie al Europol şi a fost semnat la Luxemburg de procurorul-şef european, Laura Codruţa Kövesi după ce directorul executiv al Europol l-a parafat la Haga.

”Pentru ca EPPO să aibă cu adevărat succes şi să fie eficient în aducerea infractorilor în faţa justiţiei, trebuie să lucrăm îndeaproape cu partenerii noştri în materie de aplicare a legii din UE. Europol va juca un rol esenţial în acest proces, iar o realiţe de muncă puternică va aduce beneficii reciproce. Cooperarea noastră cu Europol reprezintă un instrument strategic pentru a lupta mai bine cu cei care încearcă să fure banii cetăţenilor europeni”, a transmis procurorul-şef european, Laura Codruţa Kövesi.

La rândul său, directorul executiv al Europol a subliniat că este ”esenţial ca infracţiunile care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene să fie urmărite penal şi fie judecate. În acest sens, parteneriatul stabilit astăzi între Europol şi Parchetul European este crucial. Aştept cu nerăbdare ca cele două instituţii să colaboreze strâns, în conformitate cu competenţele şi instrumentele fiecăreia, pentru a ne asigura, împreună cu statele membre, că nicio infracţiune care vizează bugetul UE nu va rămâne nepedepsită”, a precizat Catherine De Bolle.

Acordul de lucru reprezintă un instrument juridic prin care se stabileşte relaţiile de colaborare între Europol şi Parchetul European în limitele mandatelor şi cadrelor legale ale fiecărei instituţii. Cooperarea se va realiza cu precădere prin schimbul de informaţii între cele două părţi cu privire la, de exemplu, proceduri de cercetare penală, dar şi prin participare reciprocă la activităţi de formare, precum şi prin furnizarea de consiliere şi sprijin în cadrul investigaţiilor penale individuale.

Misiunea Oficiului European de Poliţie (Europol) – agenţia UE care răspunde de aplicarea legii – este să crească nivelul de siguranţă în Europa, acordând asistenţă autorităţilor competente din statele membre.

Având sediul la Haga, în Ţările de Jos, agenţia are peste 1300 de angajaţi şi sprijină cele 27 de state membre în lupta lor împotriva criminalităţii grave şi a actelor de terorism comise la nivel internaţional. De asemenea, Europol colaborează cu numeroase state partenere şi cu organizaţii internaţionale din afara UE.

Principaele ameninţări asupra cărora se apleacă Europol sunt provocate de:

  • terorism;
  • traficul de droguri şi activităţile de spălare de bani la nivel internaţional;
  • frauda organizată;
  • falsificarea monedei euro;
  • introducerea ilegală de persoane.

Parchetul European va fi un organism independent al UE, responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu, fraudă, corupţie, fraudă transfrontalieră în materie de TVA de peste 10 milioane de euro).

În acest scop, EPPO va desfăşura investigaţii, va efectua acte de urmărire penală şi va exercita acţiunea publică în faţa instanţelor competente din statele membre. Este de aşteptat ca acesta să devină operaţional în acest an. 

Similare
RECOMANDĂRI