Parlamentul European a adoptat două fonduri cu o valoare de peste 16 mld. de euro pentru susţinerea politicilor de azil şi de gestionare a frontierelor UE
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Parlamentul European a adoptat două fonduri cu o valoare de peste 16 mld. de euro pentru susţinerea politicilor de azil şi de gestionare a frontierelor UE

Parlamentul European a adoptat miercuri, 7 iulie, două fonduri pentru politicile de azil şi de gestionare a frontierelor, care vor contribui la gestionarea fluxurilor de migraţie, la facilitarea integrării resortisanţilor ţărilor terţe şi la îmbunătăţirea gestionării frontierelor, informează CaleaEuropeana.ro.

Potrivit sursei citate, Fondul pentru azil, migraţie şi integrare 2021-2027 (9,88 miliarde EUR) va consolida politica comună a UE în materie de azil, va dezvolta migraţia legală în conformitate cu nevoile statelor membre, va sprijini integrarea resortisanţilor ţărilor terţe şi va contribui la lupta împotriva migraţiei ilegale. La cererea Parlamentului, banii ar trebui să servească, de asemenea, pentru a determina statele membre să împartă mai echitabil responsabilitatea de a găzdui refugiaţi şi solicitanţi de azil pe teritoriul UE.

Cu un buget de 6,24 miliarde EUR pe o perioadă de şapte ani, Fondul pentru gestionarea integrată a frontierelor este menit să contribuie la consolidarea gestionării frontierelor externe ale UE, asigurând în acelaşi timp respectarea drepturilor fundamentale. Fondul va contribui, de asemenea, la o politică comună şi armonizată în materie de vize şi va introduce măsuri de protecţie pentru persoanele vulnerabile care sosesc în Europa, în special pentru copiii neînsoţiţi.

Raportorul Tanja Fajon (S&D, SL) a declarat:

„Pentru ca solidaritatea să fie în centrul politicii europene de migraţie şi azil, avem nevoie de resurse suplimentare pentru a o sprijini. Decizia de astăzi garantează că UE investeşte nu doar în consolidarea sistemelor de azil, ci şi în împărţirea echitabilă a presiunilor migratorii între statele membre.

În ceea ce priveşte gestionarea frontierelor, în viitor, frontierele UE trebuie să fie eficiente, digitale, umane şi sigure. Aceste noi instrumente garantează progrese în direcţia acestui obiectiv. Împreună, putem readuce politica în materie de frontiere, de vize şi de azil la conformitatea cu obligaţiile noastre în domeniul drepturilor omului, în special prin creşterea finanţării pentru căutarea şi salvarea persoanelor care se îneacă la frontierele Europei. Aceste investiţii vor fi în beneficiul nu doar al economiei europene, ci şi al întregii societăţi.”

După aprobare, regulamentele privind fondurile vor fi publicate în Jurnalul Oficial. Acestea se vor aplica apoi retroactiv de la 1 ianuarie 2021.

Similare
RECOMANDĂRI