Parlamentul European îşi reîncepe activitatea. Noul sezon politic va începe cu o dezbatere privind starea Uniunii Europene
Sursa foto:© European Parliament Vizualizari:

Parlamentul European îşi reîncepe activitatea. Noul sezon politic va începe cu o dezbatere privind starea Uniunii Europene

Noul sezon politic al Parlamentului European va începe cu dezbaterea privind starea Uniunii Europene, când deputaţii europeni o vor chestiona pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe 15 septembrie, la Strasbourg, cu privire la activitatea Comisiei din ultimul an şi la principalele priorităţi şi provocări pentru următoarele 12 luni, informează CaleaEuropeana.ro.

Acţiuni climatice

La jumătatea lunii iulie, Comisia Europeană a adoptat un pachet de propuneri pentru ca politicile UE în materie de climă, energie, utilizare a terenurilor, transporturi şi fiscalitate să permită reducerea emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990, notează sursa citată.

În acest sens, Parlamentul European îşi va prezenta poziţia cu privire la pachetul de propuneri, variind de la măsuri pentru a accelera dezvoltarea infrastructurii de combustibili alternativi la introducerea unei noi taxe pe carbon asupra importurilor.

Pregătirea pentru crizele sanitare

Pandemia de COVID-19 a arătat că, atunci când apare o criză în domeniul sănătăţii, ţările trebuie să colaboreze pentru a găsi soluţii.

Astfel, Parlamentul European şi-a stabilit poziţia de negociere cu privire la consolidarea mandatului Agenţiei Europene pentru Medicamente şi va fi gata în septembrie cu poziţia sa privind încă alte două dosare: Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor şi îmbunătăţirea gradului de pregătire pentru ameninţările transfrontaliere la adresa sănătăţii. Apoi, deputaţii europeni vor purta discuţii cu guvernele UE pentru a negocia acorduri.

Conferinţa privind Viitorul Europei 

Deputaţii europeni vor participa activ la lucrările Conferinţei privind viitorul Europei, care îşi propune să vină cu propuneri concrete de schimbare în UE pe baza ideilor prezentate de cetăţeni. Un total de 108 deputaţi europeni sunt membri ai plenului Conferinţei, care se va reuni în perioada 22-23 octombrie.

Politica Agricolă

În ceea ce priveşte Politica Agricolă Comună pentru perioada 2023-2027, la sfârşitul lunii iunie, deputaţii europeni şi guvernele UE au ajuns la un acord în acest sens. Finanţarea UE va promova o agricultură ecologică, va contribui la conservarea biodiversităţii şi va sprijini fermele mici şi tinerii fermieri. Deputaţii europeni sunt aşteptaţi să voteze normele spre sfârşitul anului.

Servicii digitale

Comisia pentru piaţa internă a Parlamentului European lucrează la Legea serviciilor digitale şi la Legea pieţelor digitale, care au ca scop reglementarea marilor platforme şi crearea unor spaţii digitale mai sigure, în care drepturile fundamentale ale utilizatorilor sunt protejate. Deputaţii europeni sunt aşteptaţi să voteze în decembrie.

De asemenea, pe ordinea de zi se află şi prelungirea cu încă zece ani, începând cu 2022, a normelor privind roaming-ul, care garantează că utilizatorii din UE nu sunt taxaţi suplimentar atunci când efectuează un apel sau navighează pe telefonul mobil dintr-o altă ţară a UE.

Salariile minime şi transparenţa salariilor

Comisia pentru ocuparea forţei de muncă va vota în toamnă planurile de asigurare a unor salarii minime adecvate în întreaga UE. O propunere separată privind transparenţa salarială ar oferi lucrătorilor dreptul de a solicita angajatorilor lor informaţii anonime privind salariile celorlalţi lucrători. Acest lucru ar trebui să reducă discriminarea la locul de muncă şi să contribuie la reducerea diferenţelor de remunerare între femei şi bărbaţi.

Examinarea planurilor de redresare şi a statului de drept

Pe lângă rolul său legislativ, Parlamentul va continua să supravegheze activitatea Comisiei privind planurile de redresare, organizând întâlniri periodice cu vicepreşedintele executiv Valdis Dombrovskis şi cu comisarul pentru economie Paolo Gentiloni cu privire la progresele înregistrate de planurile naţionale de redresare şi rezilienţă.

Parlamentul European acordă o atenţie deosebită modului în care Comisia apără valorile şi principiile UE. De asemenea, Parlamentul a cerut Comisiei să utilizeze noua lege care leagă plăţile bugetare ale UE de respectarea statului de drept şi a afirmat că, în cazul în care Comisia nu acţionează împotriva încălcării statului de drept, Parlamentul va înainta o plângere la Curtea Europeană de Justiţie.

Similare
RECOMANDĂRI