Parlamentul European solicită noi norme pentru a sprijini migraţia legală a forţei de muncă în Europa
Sursa foto:© European Union, 2018 Vizualizari:

Parlamentul European solicită noi norme pentru a sprijini migraţia legală a forţei de muncă în Europa

Până la sfârşitul lunii ianuarie 2022 sunt necesare noi propuneri pentru a facilita migraţia legală a forţei de muncă în Europa pentru a depăşi provocarea reprezentată de îmbătrânirea populaţiei europene şi criza forţei de muncă, informează Parlamentul European, potrivit CaleaEuropeana.ro.

În acest sens, deputaţii europeni au adoptat joi, cu 497 de voturi pentru, 160 de voturi împotrivă şi 38 de abţineri, un raport de iniţiativă legislativă privind migraţia legală a forţei de muncă, relatează sursa citată.

Mai mult, Parlamentul European solicită un sistem ambiţios de admisie pentru lucrătorii din ţările terţe cu un nivel redus de calificare, precum şi un cadru pentru recunoaşterea competenţelor şi calificărilor acestora. Migraţia legală în UE de către antreprenori ar trebui facilitată printr-un sistem de admisie la nivelul UE pentru persoanele care doresc să înfiinţeze întreprinderi, precum şi pentru lucrătorii cu mobilitate ridicată, cum ar fi artiştii şi profesioniştii din domeniul cultural. Deputaţii europeni invită Comisia Europeană să creeze o viză de cinci ani cu intrări multiple care să permită vizite de până la 90 de zile pe an.

Modificarea legislaţiei UE în vigoare privind migraţia legală

Deputaţii europeni solicită o revizuire a normelor în vigoare pentru resortisanţii ţărilor terţe cu şedere pe termen lung, pentru a le permite acestora să se mute într-un alt stat membru, din ziua în care li se eliberează permisul, în condiţii similare cu cele care se aplică deja cetăţenilor UE. Numărul anilor necesari pentru a obţine un permis de şedere pe termen lung în UE ar trebui redus de la cinci la trei.

Raportul aprobat joi solicită, de asemenea, simplificarea procedurilor de solicitare, inclusiv a vizelor, în cadrul legislaţiei existente privind permisele unice. Acest lucru ar permite ca cererile să fie depuse atât din interiorul unui stat membru – dacă solicitantul are un permis de şedere valabil – cât şi dintr-o ţară terţă.

În plus, deputaţii europeni au propus şi modificarea actualelor reglementări pentru lucrătorii sezonieri, astfel încât aceştia să poată sta fără loc de muncă trei luni fără a li se revoca permisul de şedere.

În conformitate cu Regulamentul de procedură al Parlamentului European, Comisia are termen până la 31 ianuarie 2022 pentru a prezenta propuneri şi pentru a facilita şi promova intrarea şi mobilitatea în Uniunea Europeană a lucrătorilor din ţările terţe care migrează legal.

Similare
RECOMANDĂRI