Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell: Viitorul Uniunii Europene şi cel al regiunii indo-pacifice sunt strâns legate între ele
Sursa foto:Caleaeuropeana.ro Vizualizari:

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell: Viitorul Uniunii Europene şi cel al regiunii indo-pacifice sunt strâns legate între ele

Centrul de greutate al lumii se mută către regiunea Indo-Pacific, atât din punct de vedere geoeconomic, cât şi geopolitic, iar viitorul UE şi cel al regiunii indo-pacifice sunt strâns legate între ele, a transmis joi Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrel.

Şeful diplomaţiei UE a prezentat o comunicare comună pentru cooperarea Uniunii Europene cu regiunea indo-pacifică şi a transmis că la reuniunea miniştrilor de externe europeni care se va desfăşura pe 18 octombrie la Luxemburg vor fi ”analizate repercusiunile” alianţei AUKUS. Strategia UE privind regiunea indo-pacifică a fost invocată şi de preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, în discursul privind Starea Uniunii susţinut miercuri în Parlamentul European de la Strasbourg.

„UE este deja cel mai important investitor, principalul partener de cooperare pentru dezvoltare şi unul dintre cei mai mari parteneri comerciali din regiunea indo-pacifică. Angajamentul nostru vizează menţinerea unei regiuni indo-pacifice libere şi deschise pentru toţi, şi construirea, în acelaşi timp, a unor parteneriate solide şi durabile pentru cooperarea în diverse domenii, de la tranziţia verde, guvernanţa oceanelor sau agenda digitală până la securitate şi apărare”, a declarat acesta.

Josep Borrell a subliniat că regiunea Indo-Pacific este foarte importantă pentru Uniunea Europeana şi a amintit că aceasta creează 60% din PIB-ul global, fiind a doua cea mai mare destinaţie pentru exporturi  din UE.

„Este o parte vibrantă a lumii din punct de vedere economic. Dar, odată cu acest dinamism, ordinea regională este din ce în ce mai dificilă. Este, de asemenea, locul în care se intensifică competiţia geopolitică dintre Statele Unite şi China, iar consecinţele le vedem în întreaga lume, dar cel mai clar în această regiune. În această regiune, există conflicte legate de frontierele terestre şi maritime şi există o lipsă de încredere între principalii actori din regiune. De aceea, avem un interes special – aş spune un interes vital – ca ordinea regională să rămână deschisă şi bazată pe reguli. Prin Marea Asiei de Sud, 40% din comerţul nostru este transportat pe cale maritimă. Suntem foarte interesaţi să menţinem această zonă de navigaţie liberă”, a mai spus el.

Tot în acest sens, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a transmis în discursul său anual privind Starea Uniunii Europene că va prezenta în curând noua strategie de conectivitate, denumită „Global Gateway”, pentru a investi în infrastructură de calitate, care să conecteze bunuri, persoane şi servicii în întreaga lume. 

„Pentru ca Europa să devină un actor mai activ la nivel mondial, trebuie să îşi îndrepte atenţia şi asupra următoarei generaţii de parteneriate, iar în acest sens,  noua Strategie indo-pacifică a UE este un reper foarte important, reflectând însemnătatea tot mai mare a regiunii pentru prosperitatea şi securitatea noastră”, a spus ea. 

Mai mult, Josep Borrell a amintit că priorităţile Uniunii Europeane în cooperarea cu regiunea Indo-Pacific sunt: : lupta împotriva pandemiilor, lupta împotriva schimbărilor climatice şi dezvoltarea transformării digitale a economiilor şi societăţilor.

„În acest sens avem parteneri buni: Japonia, Coreea de Sud şi Singapore.Vom aprofunda angajamentul nostru în domeniul securităţii. Strategia noastră este incluzivă. Dorim să cooperăm din Africa de Est până în Pacific, iar acest lucru include China. În multe domenii, cum ar fi clima şi biodiversitatea, cooperarea Chinei este esenţială. Strategia noastră se bazează pe voinţa de a coopera, nu de a ne confrunta”, a punctat şeful diplomaţiei UE.

Alianţa trilaterală de securitate anunţată de Statele Unite, Marea Britanie şi Australia – AUKUS – cu scopul de a contracara influenţa Chinei în regiunea indo-pacifică a provocat o adevărată criză diplomatică transatlantică prin iritarea Franţei, care şi-a văzut reziliat un contract de vânzare de submarine către Australia, şi dezamăgirea şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, care a pledat din nou pentru necesitatea unei autonomii strategice europene.

UE şi regiunea indo-pacifică sunt puternic interconectate şi au multe interese comune şi legături solide, de la comerţ şi investiţii la cercetare şi inovare şi la dezvoltare durabilă, schimbări climatice, protecţia biodiversităţii şi securitate.

UE îşi intensifică angajamentul strategic faţă de regiunea indo-pacifică. Această regiune este din ce în ce mai importantă din punct de vedere strategic pentru Europa. Datorită importanţei sale economice, demografice şi politice din ce în ce mai mare, aceasta este un actor-cheie în conturarea ordinii internaţionale bazate pe reguli şi în abordarea provocărilor globale. UE urmăreşte să contribuie la stabilitatea, securitatea, prosperitatea şi dezvoltarea durabilă a regiunii, în conformitate cu principiile democraţiei, statului de drept, drepturilor omului şi dreptului internaţional, informează Comisia Europeană. 

Similare
RECOMANDĂRI