SOTEU2021. Ursula von der Leyen anunţă că UE va prezenta o nouă strategie de conectivitate, denumită „Global Gateway”, pentru a investi în infrastructură de calitate
Pentru ca Europa să devină un actor mai activ la nivel mondial, trebuie să îşi îndrepte atenţia şi asupra următoarei generaţii de parteneriate, iar în acest sens, noua Strategie indo-pacifică a UE este un reper foarte important, reflectând însemnătatea tot mai mare a regiunii pentru prosperitatea şi securitatea Uniunii, a transmis miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul său privind Starea Uniunii Europene.
„Europa trebuie să fie mai prezentă şi mai activă în regiune. Prin urmare, vom lucra împreună pentru a aprofunda legăturile comerciale, pentru a consolida lanţurile de aprovizionare globale şi pentru a dezvolta noi proiecte de investiţii în domeniul tehnologiilor ecologice şi digitale. Ne pricepem foarte bine să finanţăm construcţia de drumuri. Dar nu are sens ca Europa să construiască o şosea perfectă între o mină de cupru deţinută de China şi un port deţinut de China. Trebuie să acţionăm mai inteligent în privinţa acestor tipuri de investiţii”, a punctat aceasta.
În acest sens, Ursula von der Leyen a declarat că Uniunea Europeană va prezenta în curând noua strategie de conectivitate, denumită „Global Gateway”, pentru a investi în infrastructură de calitate, care să conecteze bunuri, persoane şi servicii în întreaga lume.
„Vom adopta o abordare bazată pe valori, oferindu-le partenerilor noştri transparenţă şi o bună guvernanţă. Dorim să creăm legături şi nu dependenţe! Ştim cum poate funcţiona acest lucru. Începând din această vară, un nou cablu din fibră optică subacvatic conectează Brazilia şi Portugalia. Vom investi împreună cu Africa în vederea creării unei pieţe pentru hidrogenul verde care să conecteze cele două ţărmuri ale Mediteranei”, a spus ea, în ce-al doilea său discurs privind Starea UE, susţinut în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.
Mai mult, von der Leyen a pledat pentru o abordare de tipul „Team Europe” pentru ca Global Gateway să devină o realizare şi a adăugat că Uniunea Europeană va conecta instituţiile şi investiţiile, băncile şi comunitatea de afaceri, făcând din acest aspect o prioritate pentru summit-urile regionale, începând cu următorul summit UE-Africa din februarie.
„Vrem să facem ca Global Gateway să devină o marcă de încredere în întreaga lume. Activităţile economice desfăşurate în întreaga lume – comerţul mondial – sunt foarte bune şi necesare, dar nu pot să se înfăptuiască niciodată cu preţul demnităţii şi al libertăţii oamenilor. Există 25 de milioane de oameni care sunt ameninţaţi sau forţaţi să muncească. Nu putem accepta niciodată ca aceştia să fie forţaţi să fabrice produse – şi ca aceste produse să ajungă apoi să fie vândute în magazinele din Europa. Prin urmare, vom propune interzicerea pe piaţa noastră a produselor care au fost fabricate prin muncă forţată. Drepturile omului nu sunt de vânzare – indiferent preţ”, a conchis preşedinta Comisiei Europene.
UE a recurs încă din 2019 la o abordare balansată, care include sancţiuni pentru a amenda derapajele cu privire la drepturile omului şi un control mai strict al subvenţiilor străine, sporind în egală măsură cooperarea în domenii precum combaterea schimbărilor climatice şi stimulând legăturile economice.