Ucraina: Comisia Europeană ajută refugiaţii calificaţi profesional să dobândească acces la locuri de muncă în UE
Sursa foto:© Roberta Metsola/ Twitter Vizualizari:

Ucraina: Comisia Europeană ajută refugiaţii calificaţi profesional să dobândească acces la locuri de muncă în UE

Comisia Europeană a publicat o recomandare privind recunoaşterea academică şi profesională a calificărilor pentru persoanele care fug din calea invadării Ucrainei de către Rusia, informează CaleaEuropeană.ro.

Aceasta va oferi autorităţilor din statele membre orientări şi sfaturi practice pentru a asigura un proces de recunoaştere rapid, echitabil şi flexibil, notează sursa citată.

Ca urmare a agresiunii şi invaziei militare ruse neprovocate, în UE au sosit peste 4 milioane de persoane care fug din calea războiului şi caută protecţie. După satisfacerea nevoilor lor imediate, cum ar fi găsirea unei locuinţe şi oferirea de asistenţă medicală, este esenţial pentru bunăstarea refugiaţilor şi integrarea lor în ţările-gazdă ca aceştia să aibă, printre alte drepturi, acces la locurile de muncă pentru care sunt calificaţi.

„Dreptul de a avea acces la piaţa muncii este un aspect-cheie al protecţiei temporare. Prin această recomandare, facem un pas crucial în direcţia eficientizării sale. Recomandarea va ajuta persoanele care fug din calea războiului să găsească metode de a obţine un loc de muncă satisfăcător, facilitând în acelaşi timp integrarea lor. O abordare mai simplă şi mai armonizată a recunoaşterii calificărilor permite valorificarea puterii de solidaritate a pieţei unice şi oferirea de oportunităţi în întreaga UE persoanelor aflate în dificultate”, a declarat Thierry Breton, comisarul european responsabil pentru piaţa internă.

Pentru a sprijini statele membre în procesul de recunoaştere rapidă, echitabilă şi flexibilă a calificărilor, Comisia a întreprins o serie de acţiuni, printre care:

  • La cererea Comisiei, Fundaţia Europeană de Formare a creat un centru de resurse privind calificările ucrainene, unde pot fi partajate informaţii. Schimbul cuprinzător de informaţii şi transparenţa între statele membre vor fi esenţiale pentru a permite proceduri accelerate.
  • Pentru a facilita abordarea barierei lingvistice, instrumentul eTranslation dezvoltat de Comisie a fost adaptat pentru a răspunde cererii de traduceri rapide şi fiabile din limba ucraineană. Este posibilă şi traducerea din limba rusă, iar aceasta poate fi utilă, având în vedere că mulţi profesionişti din Ucraina şi-au obţinut diplomele în limba rusă.
  • Este posibil ca persoanele care fug din calea invadării Ucrainei de către Rusia să fi fost nevoite să plece fără documentele lor originale de calificare. Acest lucru necesită o abordare flexibilă cu privire la modul de evaluare a cererilor de recunoaştere într-un astfel de caz, inclusiv opţiunea de a reelibera diplome în format digital.

Experienţa arată că refugiaţii lucrează adesea sub nivelul lor de calificare şi sunt expuşi riscului unor condiţii de muncă precare. Acest lucru este valabil în special pentru femei, care reprezintă o proporţie ridicată a refugiaţilor. Punerea la dispoziţie a unui mecanism simplu şi rapid de recunoaştere a calificărilor contribuie în mod semnificativ la evitarea acestei situaţii. Aceasta garantează că persoanele care beneficiază de protecţie temporară pot avea acces la locurile de muncă pentru care sunt calificate.

Recomandarea se referă la accesul persoanelor care au fugit din calea războiului la profesii reglementate, printre care se numără profesia de asistent medical, medic generalist şi – în funcţie de statul membru – profesor şi cadru didactic. Având în vedere afluxul de persoane care au fugit din calea războiului, aceste profesii sunt din ce în ce mai necesare, deoarece refugiaţii au nevoie de acces la asistenţă medicală, servicii de îngrijire a copiilor şi de educaţie – adesea în propria lor limbă.

Prin urmare, facilitarea recunoaşterii calificărilor academice şi profesionale poate contribui la asigurarea faptului că profesionişti nou-veniţi pot lucra rapid şi îşi pot sprijini compatrioţii. Totodată, acest lucru garantează că oamenii dobândesc experienţă şi competenţe relevante în perioada de protecţie temporară, ceea ce aduce o valoare adăugată calificărilor lor atunci când se întorc în ţara de origine.

Comisia Europeană va monitoriza îndeaproape şi va urmări aceste recomandări. Un grup dedicat, cu participarea tuturor statelor membre, a avut deja o primă reuniune şi va continua să se reunească periodic pentru a discuta punerea în aplicare a recomandărilor şi pentru a face schimb de informaţii cu privire la provocări şi la bunele practici, în vederea accelerării procesului şi a evitării suprapunerilor eforturilor. Autorităţile ucrainene relevante vor fi invitate, de asemenea, să participe la aceste reuniuni.

Similare
RECOMANDĂRI