UE condamnă Belarusul pentru ”instrumentalizarea migranţilor”: Reprezintă un atac direct împotriva Uniunii
Sursa foto:© European Commission Vizualizari:

UE condamnă Belarusul pentru ”instrumentalizarea migranţilor”: Reprezintă un atac direct împotriva Uniunii

Statele membre ale UE condamnă încercările Belarusului de a instrumentaliza fiinţele umane în scopuri politice şi îşi exprimă solidaritatea cu acele ţări care sunt afectate de situaţia actuală, cu precădere Letonia, Lituania şi Polonia.

Miniştrii de interne din UE au avut miercuri o reuniune de urgenţă cu privire la situaţia creată de Belarus la frontierele externe ale Uniunii, relatează CaleaEuropeana.ro.

”Acest comportament agresiv care se manifestă ca o practică recurentă a diferitelor ţări terţe este inacceptabil şi reprezintă un atac direct menit să destabilizeze şi să exercite presiuni asupra Uniunii Europene. Uniunea Europeană va trebui să continue să analizeze răspunsul la aceste situaţii pentru a-şi spori eficacitatea şi pentru a descuraja orice încercări viitoare de a instrumentaliza migraţia ilegală în acest mod”, este precizat în comunicatul publicat de preşedinţia slovenă a Consiliului Uniunii Europene la finalul reuniunii JAI.

”Preşedinţia este conştientă de evoluţia crizei migraţiei din Afganistan şi de implicaţiile potenţiale asupra fluxurilor migratorii, care ne-ar putea afecta pe toţi”, mai este menţionat în comunicat.

În acest context, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, care a participat la această întrevedere, a declarat că instituţia din care face parte este pregătită să sprijine financiar statele membre pentru primirea femeilor afgane refugiate.

Uniunea Europeană a anunţat anterior că este pregătită să furnizeze fonduri suplimentare pentru a combate valul de migranţi care vin dinspre Belarus spre Lituania.

Comisia Europeană a decis deja să pună la dispoziţia Lituaniei 36,7 milioane de euro sub formă de asistenţă de urgenţă în cadrul Fondului pentru azil, migraţie şi integrare, pentru a contribui la îmbunătăţirea capacităţii de primire în Lituania, ca urmare a numărului excepţional de persoane care trec neregulamentar frontiera dintre Lituania şi Belarus, sporind astfel ajutorul mobilizat deja de mai multe state, prin Mecanismul de Protecţie Civilă al UE.

Consiliul Uniunii Europene a impus noi măsuri restrictive împotriva regimului de la Minsk ca urmare a escaladării încălcărilor grave ale drepturilor omului în Blearus şi reprimării violenţe a societăţii civile, precum şi a opoziţiei democratice şi a jurnaliştilor, sancţionând, de asemenea, deturanrea avionului Ryanair şi arestarea jurnalistului disident Roman Protasevici şi a prietenei acestuia, Sofia Sapega.

Noile sancţiuni economice specifice includ interdicţia vizând vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul, în mod direct sau indirect, către oricine din Belarus, de echipamente, de tehnologii sau de produse software destinate în principal pentru monitorizarea sau interceptarea internetului sau a comunicaţiilor telefonice, precum şi de produse şi tehnologii cu dublă utilizare destinate utilizării militare şi anumitor persoane, entităţi sau organisme din Belarus.

Într-o dovadă de unitate cu decizia UE, Statele Unite, Marea Britanie şi Canada au adoptat şi ele noi sancţiuni împotriva Belarusului, acuzând reprimarea mişcării de opoziţie de către regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko. 

De asemenea, Uniunea Europeană a avertizat că autorităţile din Belarus vor avea de plătit un preţ pentru reprimarea societăţii civile.

Ca represalii pentru aceste sancţiuni, Belarusul le permite migranţilor ilegali care doresc să ajungă în UE să treacă graniţa în Lituania. Mai mult, guvernul de Vilnius acuză autorităţile de la Minsk că aduc în Belarus migranţi cu avionul de la Bagdad şi Istanbul şi apoi îi trimit către Lituania.

În acest context, preşedintele lituanian, Gitanas Nauseda, a făcut apel la solidaritate din partea celorlalte state UE în contextul creşterii accentuate a numărului de intrări ilegale în ţara sa din Belarus.

”Protecţia frontierelor externe ale UE rămâne responsabilitatea noastră comună, deoarece contribuie la siguranţa şi securitatea în întreaga Uniune. Prin urmare, dorim să profităm de această ocazie pentru a reitera solicitarea de asistenţă suplimentară urgentă pentru autorităţile lituaniene, care se confruntă cu circumstanţe dificile”, este precizat în scrisoarea semnată de liderul lituanian şi de premierul sloven Janes Jansa, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Şi Polonia s-a alăturat Lituaniei şi a acuzat Belarusul că trimite un număr tot mai mare de migranţi ilegali să-i treacă graniţa, ca represalii după decizia Varşoviei de a-i oferi refugiu unei atlete belaruse care a refuzat să se întoarcă în ţara ei după Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Anul trecut, 74 de persoane au trecut graniţa Lituaniei cu Belarus. În 2021, aproape 2.100 de persoane au intrat în Lituania, în special în lunile iunie şi iulie. Cele mai multe dintre persoanele care trec în Lituania din Belarus provin din Irak, Republica Congo, Camerun, Guineea şi Iran.

Similare
RECOMANDĂRI