15 ani de la asasinarea Annei Politkovskaia, jurnalista rusă ucisă de ziua lui Putin. Nici acum nu se ştie cine a ordonat crima
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

15 ani de la asasinarea Annei Politkovskaia, jurnalista rusă ucisă de ziua lui Putin. Nici acum nu se ştie cine a ordonat crima

Publicaţia rusă Novaia Gazeta a denunţat joi, la împlinirea a 15 ani de la asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia, prescrierea răspunderii penale pentru persoana ori persoanele, încă necunoscute, care au ordonat această crimă, informează France Presse.

Critic al Kremlinul, în special al războiului sângeros în Cecenia şi al liderului pro-Kremlin al acestei republici, Ramzan Kadîrov, jurnalista de investigaţie de la Novaia Gazeta, Anna Politkovskaia a fost împuşcată în casa scărilor din blocul unde domicilia la 7 octombrie 2006, un asasinat care a coincis cu ziua de naştere a preşedintelui Vladimir Putin.

Asasinarea Annei Politkovskaia a provocat o undă de şoc în Rusia şi în toată lumea. Însă doar executanţii crimei au fost condamnaţi.

„Joi, comanditarii au scăpat oficial de răspunderea penală”, a denunţat Novaia Gazeta, adăugând că publicaţia se va strădui în continuare să obţină în faţa tribunalelor „redeschiderea anchetei asupra asasinării Annei Politkovskaia până când va fi dezvăluit numele celui care a dat ordinul”.

Comemorarea intervine într-un context de presiuni crescute împotriva mass-media independente, a opoziţiei şi organizaţiilor neguvernamentale critice la adresa Kremlinului,după arestarea, la începutul anului, a lui Alexei Navalnîi., principalul critic al preşedintelui Vladimir Putin, arată Agerpres.

Asasinii Annei Politkovskaia au fost identificaţi şi închişi. Unul dintre ei a murit în închisoare în 2017

În 2014, cinci bărbaţi au fost recunoscuţi vinovaţi că ar fi organizat, executat sau participat la asasinarea Annei Politkovskaia. Ei au primit pedepse grele cu închisoarea.

Cecenul Lom-Ali Gaitukaiev, organizatorul logistic al crimei, a decedat în 2017 în închisoare. Despre Gaitukaiev, Novaia Gazeta a dezvăluit în 2018 că fusese informator al FSB şi totodată unul din capii mafiei cecene.

Numele lui Gaitukaiev apare şi în dosarul asasinării în 2004 la Moscova a jurnalistului american Paul Khlebnikov, editorul variantei ruse a revistei Forbes Magazine.

În 2018, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Rusia pentru că nu a investigat corespunzător asasinarea jurnalistei.

Cum sunt intimidaţi ziariştii în Rusia: cap de ied şi coroană mortuară trimise la redacţie

Fondată în 1993, Novaia Gazet este cu regularitate ţinta intimidărilor, atacurilor şi uneori a asasinatelor, cel puţin cinci jurnalişti ai acestei publicaţii au fost ucişi de-a lungul anilor pentru activitatea lor profesională.

În ultimii ani, Novaia Gazeta a publicat mai multe investigaţii cu privire la acţiunile grupurilor de mercenari ruşi şi persecuţiile împotriva minorităţilor sexuale în Cecenia.

Publicaţia, la fel ca editorialista sa Anna Politkovskaia, şi-a atras cu regularitate critici violente din partea omului forte al Ceceniei, Ramzan Kadîrov, ai cărui adversari au fost ucişi în număr mare, indiferent unde se ascundeau, la Moscova, la Viena sau Berlin. În 2018, un cap de ied şi o coroană mortuară au fost trimise la sediul redacţiei.

Similare
RECOMANDĂRI