70 de ani de la înfiinţarea Consiliului Europei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

70 de ani de la înfiinţarea Consiliului Europei

Tratatul de constituire a Statutului Consiliului Europei a fost semnat pe 5 mai 1949, la palatul St. James din Londra, de zece state: Belgia, Franţa, Luxemburg, Olanda, Marea Britanie, Irlanda, Italia, Danemarca, Norvegia şi Suedia.

Consiliul Europei s-a reunit în cadrul primei sesiuni de lucru la Strasbourg, unde avea să fie stabilit sediul permanent al organizaţiei, fiind vorba de Palatul Europei, realizat de arhitectul francez Henry Bernard.

Prima cea mai importantă convenţie semnată a fost Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale, semnată la Roma la 4 noiembrie 1950 şi intrată în vigoare la 3 septembrie 1953.

Aşa cum este stipulat în Statutul organizaţiei, „scopul Consiliului Europei este de a obţine o mai mare unitate între membrii săi cu scopul de a apăra şi de a realiza idealurile şi principiile care sunt moştenirea sa comună, şi să înlesnească progresul economic şi social”.

În perioada 1949-1970 Grecia, Islanda, Turcia, Germania, Austria, Cipru, Elveţia şi Malta s-au alăturat organizaţiei. De asemenea, în aceşti ani au avut loc mai multe transformări printre care semnarea Cartei Sociale Europene, la 18 octombrie 1961 la Roma, introducerea primei conferinţe ministeriale specializate în 1959.

Prima criză serioasă a Consiliului Europei a survenit în 1967 când un grup de ofiţeri greci au răsturnat guvernul ales şi au instalat un regim autoritar. La 12 decembrie 1969, regimul militar din Grecia a denunţat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi a retras ţara din organizaţie. S-a reîntors în organizaţie la 28 noiembrie 1974, după ce democraţia a fost restaurată.

O altă criză a avut loc în 1981 când Adunarea Parlamentară a retras dreptul delegaţiei turce de a-şi ocupa locurile pe fondul loviturii de stat care a avut loc cu doar câteva săptămâni înainte. Delegaţia turcă şi-a reluat locurile în 1984 după ce au fost organizate alegeri libere.

Începând din 1985 au fost realizaţi primii paşi spre introducerea democraţiei în Europa Centrală şi de Est.

După căderea Zidului Berlinului la 9 noiembrie 1989, secretarul general al Consiliului Europei a subliniat faptul că organizaţia este singura care poate aduna laolaltă toate statele Europei, de îndată ce au adoptat regulile democratice.

Astfel, procesul de democratizare din Centrul şi Estul Europei a facilitat accesul mai multor state la organizaţie: Ungaria (1990); Polonia (1991); Bulgaria (1992); Estonia, Lituania, Slovenia şi România în 1993; Letonia, Republica Moldova, Albania, Ucraina şi Macedonia (1995); Rusia şi Croaţia (1996); Georgia (1999); Armenia şi Azerbaidjan (2001), Bosnia şi Herţegovina (2002), Serbia şi Muntenegru în 2003.

Consiliul Europei este cea mai importantă organizaţie continentală în domeniul drepturilor omului, ce include 47 de state. Bugetul organizaţiei este finanţat de statele membre, contribuţiile fiind stabilite în funcţie de ponderea populaţiei şi a bunăstării economice, relatează Agerpres.
Similare
RECOMANDĂRI