Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Adina Florea, înaintată la funcţia de procuror şef al DNA, a primit aviz negativ de la Secţia pentru procurori a CSM

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, luni, propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de numire a Adinei Florea ca procuror şef al DNA. Avizul este însă consultativ.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, se aştepta la un astfel de răspuns din partea CSM şi a declarat că va înainta propunerea sa către preşedintele Klaus Iohannis, chiar dacă avizul CSM va fi negativ.

Adinei Florea a spus în timpul audierii că „activitatea DNA s-a axat mai mult pe soluţionarea infracţiunilor de abuz în serviciu. Cred că obiectul de activitate al DNA nu este constatarea şi cercetarea infracţiunilor de abuz în serviciu, ci este acela de a constata, de a cerceta şi de a pune la dispoziţia şi pe masa judecătorilor infracţiuni de corupţie la nivel înalt şi mediu. Infracţiunile de abuz în serviciu sunt infracţiuni care sunt prevăzute în Codul Penal ca fiind infracţiuni de serviciu, iar în legea 78/2000 ca fiind infracţiuni asimilate celor de corupţie. Am auzit în spaţiul public că atât timp cât  nu am putut să dovedim şi să documentăm infracţiunile de corupţie, am recurs la dovedirea infracţiunii mai facile - abuzul în serviciu. Nu ştiu şi nu cred că rolul DNA este acela de a cerceta infracţiuni facile, dimpotrivă rolul DNA este acela de a cerceta, de a analiza, de a găsi acele infracţiuni de corupţie care au fost săvârşite prin cele mai complexe metode infracţionale alese de infractori”, a subliniat Alina Florea. 

Initial, audierea Adinei Florea trebuia să aibă loc pe 27 septembrie, dar secţia pentru procurori a CSM a decis amânarea întrucât exista o sesizare pe numele acesteia la Inspecţia Judiciară.

Adina Florea este procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, în prezent delegată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Propunerea ministrului Justiţiei va fi înaintată, conform legii, preşedintelui României.

Funcţia de procuror-şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată.

Similare
RECOMANDĂRI