Aflată în vizită în Portugalia, opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia afirmă că se simte în siguranţă în UE
Vizualizari:

Aflată în vizită în Portugalia, opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia afirmă că se simte în siguranţă în UE

Liderul opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, a afirmat sâmbătă la Lisabona că se simte în siguranţă în Uniunea Europeană, după cererea de extrădare făcută publică în urmă cu o zi de Belarus, relatează AFP.

"Mă simt fizic în siguranţă în Uniunea Europeană", a declarat Svetlana Tihanovskaia, care a reacţionat la cererea de extrădare adresată Lituaniei, unde ea a fost nevoită să se refugieze, pentru rolul său în mişcarea de contestare de după alegerile din 2020.

Autorităţile lituaniene au respins cu fermitate această solicitare.

"Toată lumea înţelege că această cerere este motivată politică", a adăugat Tihanovskaia, după o întâlnire în centrul Lisabonei cu membri ai comunităţii belaruse în cadrul unei manifestaţii care a adunat o sută de persoane în semn de susţinere a prizonierilor politici din Belarus.

Regimul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko a reprimat anul trecut mişcarea de contestare istorică apărută după realegerea sa controversată în august.

Rivală a lui Lukaşenko la prezidenţiale, Tihanovskaia, lideră a opoziţiei belaruse, a fost nevoită să se refugieze în Lituania imediat după scrutin.

Ea este inculpată în Belarus din toamna lui 2020 pentru "apeluri la acţiuni împotriva securităţii naţionale", infracţiune pasibilă de trei-cinci ani de închisoare.

Cu ocazia vizitei sale în Portugalia, Svetlana Tihanovskaia s-a întâlnit vineri cu premierul Antonio Costa, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE, în cadrul unui turneu european.

La finalul acestei întâlniri, Costa şi-a exprimat sprijinul pentru "dreptul de a manifesta paşnic" şi pentru organizarea "de alegeri libere şi corecte".

"Democraţia şi statul de drept sunt în centrul valorilor europene", a reamintit el într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.
Similare
RECOMANDĂRI