Alegerile de la Istanbul au fost câştigate de Opoziţie. Victoria ar putea duce la anticipate
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Alegerile de la Istanbul au fost câştigate de Opoziţie. Victoria ar putea duce la anticipate

Opoziţia câştigă alegerile de la Istanbul. Candidatul Opoziţiei a obţinut aproape 54 la sută din voturi, si l-a învins astfel categoric pe candidatul formaţiunii preşedintelui Recep Erdogan. Şi precedentul scrutin, în martie, a fost câştigat de Opoziţie. Dar fiind la o diferenţă foarte mică, partidul preşedintelui Erdogan a refuzat să-şi recunoască înfrângerea şi, după o serie de presiuni politice, scrutinul a fost invalidat şi repetat astăzi.

Scene de bucurie la Partidul Republican, de opoziţie, unde mii de oameni au venit să-l felicite de Ekrem Imamoglu pentru victoria categorică împotriva rivalului său de la Partidul Justiţiei şi Dezvoltării, al preşedintelui Erdogan.

La scrutinul de ieri, el a avut peste 775 de mii de voturi în plus faţă de candidatul partidului de guvernământ, fostul premier Binali Yildîrîm. Imamoglu a câştigat cu 54% din voturi. Prezenţa la vot a fost ca şi în martie, de aproape 85%. La scurt timp după anunţarea rezultatelor, preşedintele Recep Erdogan l-a felicitat pe Twitter pe învingător. Observatorii spun că înfrângerea este o lovitură pentru preşedintele Erdogan, şi el fost primar al Istanbulului, cel mai mare oraş din Turcia.

Ekrem Imamoglu, de la Partidul Republican de opoziţie, a mai fost primar, însă doar 18 zile, după victoria din martie, când reuşise să smulgă metropola - capitala financiară şi culturală a Turciei - din mâinile partidului lui Erdogan.

Ekrem Imamoglu, candidatul opoziţiei: "Nu e doar un proces electoral pentru municipalitatea Istanbul. E o zi în care trebuie reparată nedreptatea suferită de acest popor la alegerile trecute."

Pierderea Istanbulului, unde a fost primar în anii '90, îl slăbeşte mult pe Erdogan în plan politic. De altfel, preşedintele a spus în repetate rânduri, de-a lungul timpului, că cine câştigă Istanbulul câştigă Turcia.

Victoria opoziţiei ar putea duce la alegeri generale anticipate.

Pe lângă uriaşa miză politică, pentru partidul de guvernământ ar putea să mai apară o problemă: opoziţia îi acuză de nereguli financiare pe apropiaţii lui Erdogan, care de ani de zile au pe mână un buget de cel puţin 3 miliarde şi jumătate de euro.

Similare
RECOMANDĂRI