Aleksandr Lukaşenko: "Este nevoie să îl contactez pe Vladimir Putin deoarece ameninţările nu mai vizează doar Belarusul"
Vizualizari:

Aleksandr Lukaşenko: "Este nevoie să îl contactez pe Vladimir Putin deoarece ameninţările nu mai vizează doar Belarusul"

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat că vrea să discute cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, avertizând că protestele masive nu mai reprezintă o ameninţare doar pentru ţara sa, scrie Reuters.

"Trebuie să-l contactez pe Vladimir Putin, deoarece ameninţările nu mai vizează doar Belarusul", a afirmat Aleksandr Lukaşenko. "Apărarea Belarusului nu este nimic mai puţin decât apărarea întregului nostru spaţiu, a uniunii, este un exemplu pentru alţii. Mulţi dintre cei care se plimbă pe străzi nu înţeleg acest lucru".

Uniunea Europeană a dat undă verde vineri pentru sancţionarea represiunii din Belarus în urma realegerii disputate a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko şi a acţiunilor de reprimare produse după scrutinul prezidenţial contestat puternic de opoziţie, au declarat oficiali europeni, scrie Agerpres.

"Miniştrii de externe din UE au convenit să-i sancţioneze pe cei responsabili de represiune şi va fi întocmită o listă cu nume", a precizat sursa citată.

Cel puţin nouă state membre ale Uniunii Europene şi Comisia Europeană au cerut instituirea de noi sancţiuni împotriva Belarusului în urma alegerilor prezidenţiale contestate de opoziţie şi a represiunii care continuă împotriva manifestanţilor ce protestează faţă de realegerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, notează vineri Reuters.

Polonia, Republica Cehă, Estonia, Lituania, Letonia şi Danemarca au cerut într-o scrisoare comună ''măsuri restrictive împotriva oficialilor'' responsabili pentru desfăşurarea alegerilor încheiate cu realegerea lui Lukaşenko cu circa 80% din voturi şi pentru violenţele împotriva protestatarilor.

Similare
RECOMANDĂRI