Aliaţii NATO sunt solidari cu Turcia. Secretarul general Jens Stoltenberg cere Rusiei şi Siriei să înceteze ofensiva din Idlib
Vizualizari:

Aliaţii NATO sunt solidari cu Turcia. Secretarul general Jens Stoltenberg cere Rusiei şi Siriei să înceteze ofensiva din Idlib

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut vineri Rusiei şi Siriei să oprească ofensiva din Idlib, în nord-vestul Siriei, precizând, după o reuniune a ambasadorilor statelor membre, că Alianţa Nord-Atlantică este solidară cu Turcia

„Cerem regimurilor rus şi sirian să oprească atacurile, să oprească atacurile aeriene aleatorii. Cerem de asemenea Rusiei şi Siriei să respecte pe deplin dreptul internaţional”, a afirmat Stoltenberg într-o conferinţă de presă, conform transcrierii oficiale de pe site-ul NATO, scrie Calea Europeană.

„Cerem Siriei şi Rusiei să se angajeze pe deplin în eforturile depuse de ONU pentru găsirea unei soluţii paşnice la conflictul din Siria”, a adăugat el.

Ambasadorii celor 29 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice se vor reuni vineri la nivelul Consiliului Nord-Atlantic în baza articolului 4 din Tratatul NATO invocat de Turcia pe fondul situaţiei din Siria.

Conform Articolului 4 din Tratat, orice stat aliat poate solicita ţinerea de consultări în situaţia în care consideră că îi sunt ameninţate integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea.

Înaltul oficial aliat a mai precizat că reuniunea a reprezentat ”un semnal clar de solidaritate cu Turcia”.

„Turcia este un aliat NATO şi Turcia este aliatul NATO cel mai afectat de teribilul conflict din Siria, care a suferit cele mai multe atacuri teroriste şi care găzduieşte milioane de refugiaţi. NATO continuă să sprijine Turcia cu o serie de măsuri, inclusiv prin sporirea apărării aeriene. Acest lucru ajută Turcia împotriva ameninţării de atacuri de rachete din Siria. Aliaţii vor continua să urmărească evoluţiile de la graniţa de sud-est a NATO şi să se consulte foarte îndeaproape”, a conchis Jens Stoltenberg.

Similare
RECOMANDĂRI