Armin Laschet, aliat al Angelei Merkel, a fost ales preşedinte al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) din Germania
Sursa foto:© Armin Laschet/ Facebook Vizualizari:

Armin Laschet, aliat al Angelei Merkel, a fost ales preşedinte al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) din Germania

Armin Laschet, în vârstă de 59 de ani, a devenit sâmbătă noul preşedinte al Uniunii Creştin Democrate, cel mai mare partid din Germania, victorie ce îi deschide astfel calea pentru candidatura la poziţia de cancelar al Germaniei, funcţie deţinută de Angela Merkel timp de 16 ani care i-a adus acestea titulatura de ”cancelar etern”.

Tradiţional, şeful CDU devine candidat la cancelaria germană pentru ”Uniune”, alianţa între CDU şi Uniunea Creştin-Socială din Bavaria (CSU), relatează caleaeuropeana.ro.

Laschet, premier al landului Renania de Nord-Westfalia din 2017, a câştigat cursa internă cu 521 de voturi în faţa lui Friedrich Merz, care a obţinut 466 de voturi,  după ce Norbert Röttgen, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Bundestag, a fost eliminat în prima etapă a competiţiei.

Armin Laschet, unul dintre cei cinci vicepreşedinţi ai CDU încă din 2012, este un partener politic de încredere al Angelei Merkel, căreia i-a rămas fidel inclusiv în perioada în care aceasta s-a confruntat cu numeroase critici apărute pe fondul valului migratoriu din 2015.

Născut la Aachen, Laschet este un vetern al politicii. Avocat şi jurnalist, acesta a fost membru al Bundestagului în perioada 1994-1998, funcţie înlocuită un an mai târziu cu cea de eurodeputat francofon. Din această calitate, Armin Laschet a fost în perioada 1999-2001, membru al Comisiei pentru Bugete din Parlamentul European şi membru al Comisiei pentru Afaceri Externe din Legislativul European în intervalul 2002-2005. 

Adept al unei abordări echilibrate, Laschet şi-a exprimat dorinţa de a evita extremele prin promovarea unei atitudini politice care îşi întoarce faţa către oameni şi nu le arată acestora spatele. Acesta insistă asupra unei coeziuni a societăţii şi a unei economii sociale de piaţă.

În ceea ce priveşte politica externă, Armin Laschet este un simpatizant al unei politici de partid orientată către Uniunea Europeană şi relaţia transatlantică. El intenţionează să promoveze o cooperare mai strânsă cu Statele Unite în domeniul politicii comerciale şi climatice şi pledează pentru o capacitare sporită a Uniunii Europene şi pentru sporirea angajamentului franco-german.

Recentele schimbări politice de la Casa Albă manifestate prin victoria lui Joe Biden în cursa prezidenţială au fost salutate de Laschet, calificându-le drept ”o victorie pentru democraţie”.

Cât priveşte parteneriatul cu Franţa, noul preşedinte al CDU a avut contacte strânse cu Parisul, efectuând dese vizite în capitala franceză, cu precădere din poziţia de reprezentant al Germaniei pentru relaţiile culturale franco-germane, funcţie pe care a deţinut-o în ultimii doi ani.

Angela Merkel, care a devenit în luna noiembrie a anului 2005 cel mai tânăr cancelar al Germaniei şi prima femeie care a preluat această funcţie, a anunţat că se va retrage de pe scena politică când se încheie actualul mandat, în 2021, punând astfel capăt celor 16 ani în care s-a aflat la putere. 

Similare
RECOMANDĂRI