Austria se opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Kievul se declară dezamăgit
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Austria se opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Kievul se declară dezamăgit

Ministrul austriac de Externe Alexander Schallenberg se opune acordării Ucrainei statutului de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, relatează AFP.

Schallenberg consideră că este necesar ca UE să-şi consolideze relaţiile cu Ucraina, însă nu printr-o aderare, ci prin mai multă ”flexibilitate”. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat săptămâna trecută optimsmul faţă de o aderare a ţării sale la Uniune, scrie g4media.ro.

Ucraina ar putea obţine statulul de ţară candidată la aderarea la UE ”în săptămânile viitoare”, îşi exprima el speranţa. Obţinerea statului de ţară candidată la aderarea la UE este, în prncipiu, un proces complex, care durează de obicei mai mulţi ani.

În afară de acest lucru, este necesar un acord unanim al celor 27 de state membre UE, dar şi dovedirea unei stabilităţi politice a ţării respective – un lucru dificil de demonstrat de către o ţară aflată în război.

Reacţia Ucrainei

Ministerul de Externe de la Kiev a transmis că Ucraina este dezamăgită de faptul că Austria se opune aderării ţării la UE. Potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului, astfel de declaraţii ignoră faptul că marea majoritate a populaţiei ţărilor fondatoare ale UE susţine aderarea Ucrainei.

Pentru obţinerea statutului de ţară candidată la aderarea la UE este necesar acordul unanim al celor 27 de state membre UE, dar şi dovedirea unei stabilităţi politice a ţării respective, lucru greu de obţinut pentru un stat aflat în război.

Similare
RECOMANDĂRI