Autorităţile portugheze investighează acordarea cetăţeniei miliardarului rus Roman Abramovich în baza unei legi controversate
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Autorităţile portugheze investighează acordarea cetăţeniei miliardarului rus Roman Abramovich în baza unei legi controversate

Autoritatea portugheză responsabilă de chestiunile care ţin de naţionalitate a deschis o anchetă internă privind acordarea cetăţeniei miliardarului rus Roman Abramovich care deţine clubul de fotbal englez Chelsea, a anunţat guvernul joi, potrivit Reuters.

Omul de afaceri născut în Rusia a primit cetăţenie portugheză în aprilie 2021, în baza unei legi care oferă naturalizarea descendenţilor evreilor sefarzi care au fost expulzaţi din Peninsula Iberică în timpul Inchiziţiei medievale, scrie Digi24.

Istoria cunoscută a evreilor sefarzi în Rusia este restrânsă, deşi Abramovich este un nume de familie comun cu origini în rândul evreilor aşkenazi.

Ancheta Institutului de Registratură şi Notariat, care furnizează servicii privind naţionalitatea şi paşaportul, vine în contextul criticilor din partea activiştilor, comentatorilor şi politicienilor care spun că legea trebuie să fie schimbată. Aceştia consideră că este folosită de oligarhi să obţină accesul în UE.

„Totul indică că în spatele unei legi bine-intenţionate s-a format o mafie a paşapoartelor”, a scris, pe Twitter, Joao Batalha, un activist anticorupţie şi fondator al filialei portugheze Transparency Internacional.

Ministerul Justiţiei a spus că ancheta – despre care iniţial a scris postul radio Renascença şi mai târziu confirmată de Reuters – este un proces standard.

„Este o procedură normală adoptată atunci când sunt situaţii sau informaţii care se referă la orice posibilă iregularitate în procedura care se desfăşoară”, arată un comunicat de presă trimis pentru Reuters.

„Institutul intenţionează doar să stabilească, fără niciun fel de dubiu, dacă...există orice fel de iregularitate”, a adăugat acesta.

Un purtător de cuvânt din partea lui Abramovich a spus că el şi personalul său „salută orice control care doar va demonstra că cetăţenia a fost obţinută în concordanţă cu regulile”.

Mii de evrei israelieni au obţinut cetăţenie portugheză de când legea a trecut în 2015. Numărul acestor aplicaţii a crescut în Portugalia de când o ofertă similară de acordare a cetăţeniei pentru evreii sefarzi s-a încheiat în 2019.

Genealogiile aplicanţilor sunt confirmate de experţi de la unul dintre centrele evreieşti ale Portugaliei, în Lisabona sau în Porto. Centrul din Porto este cel responsabil de procesul lui Abramovich.

Miliardarul, care şi-a făcut averea în industria petrolieră a Rusiei, a donat bani proiectelor ce onorează moştenirea evreilor sefarzi portughezi în oraşul german Hamburg, potrivit portalului Mazal al comunităţii evreieşti din Porto.

Într-o postare pe blog, centrul din Porto a precizat că procesul lui Abramovich are aprobarea din patea unora dintre „cele mai prestigioase instituţii internaţionale evreieşti”.

Similare
RECOMANDĂRI