Baghetele franţuzeşti expirate nu ajung la gunoi, ci din nou pe masă
Sursa foto:digi24.ro Vizualizari:

Baghetele franţuzeşti expirate nu ajung la gunoi, ci din nou pe masă

Lungi şi subţiri, rumenite şi crocante. Minunatele baghete  franţuzeşti, un simbol naţional. Cu toate acestea, Franţa pare că este nu doar o naţiune mândră, ci şi una risipitoare. Şi risipeşte chiar şi pâinea. Un brutar plin de imaginaţie a venit cu ideea marii... recoaceri franceze. 

Pâinea noastră de zi cu zi e aruncată tot zi de zi în cantităţi industriale. În urmă cu aproape patru ani, Franţa era prima ţară din lume care a interzis risipa de alimente în supermarketuri. Magazinele riscă amenzi dacă aruncă mâncarea comestibilă în loc să o doneze organizaţiilor caritabile.

Franck Wallet a găsit o modalitate de a face folosi şi pâinea veche. El a conceput un dispozitiv pentru a o mărunţi. „Am vrut să previn risipa, dar şi să fac un produs de calitate”, spune Franck Wallet, de profesie inginer, pentru digi24.ro.

Pentru o bună calitate, în Germania se recomandă ca pâinea proaspătă să nu conţină mai mult de 6% pesmet. Dar Wallet foloseşte 20%. Restul reţetei rămâne neschimbat. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de celebra baghetă fraţuzească, brutarii sunt sceptici.

„Brutarii au fost încântaţi de ideea de a folosi pâinea veche de o zi pentru o nouă pâine. Doar că bagheta este sacră aici, aşa că nu se ating de reţetă. Noua noastră tehnică ne permite să coacem alte tipuri de pâine care arată ca nişte baghete. Doar numele diferă”, explică Franck Wallet.

Aşa s-a născut bagheta evadată - literalmente bagheta care a evadat din coşul de gunoi. Acum prăjiturile sunt făcute integral din pâine veche. Şi nu-i nimic diferit în gustul lor.

„Sunt simple, dar au un gust grozav. La fel ca prăjiturile obişnuite şi totuşi altfel. Sunt perfecte”, spune  Fabrice Morno, patiser.

În prezent, 70 de brutării folosesc dispozitivul pentru a recicla pâinea veche de o zi şi pentru a reduce risipa alimentară. Wallet ar fi şi mai fericit dacă s-ar alătura şi altele.

„Bineînţeles, mi-ar plăcea ca ideea să fie folosită în toate brutăriile. Astfel încât pâinea să nu mai fie aruncată deloc, ci mai degrabă reciclată în reţete noi, de înaltă calitate, gustoase şi pe placul tuturor”, spune Wallet.

Inginerul crede că producătorii trebuie să acţioneze mai responsabil atunci când vine vorba de produsele alimentare - pentru a răspunde cerinţelor clienţilor şi ale planetei noastre.

Similare
RECOMANDĂRI