Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Brexit şi criza medicamentelor. Două treimi din medicamentele de pe piaţa britanică provin din Uniunea Europeană

Uniunea Europeana pare să fi ajuns la un acord privind despărţirea de Marea Britanie. Brexitul, cu sau fără acord, dă fiori industriei farmaceutice autohtone pentru că, în momentul de faţă, două treimi din medicamentele importante de pe piaţa britanică provin din clubul comunitar.

Deocamdată, rafturile sunt pline, dar aprovizionarea cu medicamente pentru diabetici, de exemplu, îi face pe pacienţi să fie foarte îngrijoraţi.

Metforminul este unul dintre produsele prescrise cel mai frecvent, inclusiv în România. Ieşirea din Uniunea Europeană ar provoca, în scurt timp, o criză a medicamentelor.

Farmaciilor li s-a cerut să nu exagereze cu stocurile, dar nici să rămână fără pastilele salvatoare.

O farmacie din suburbiile Londrei eliberează lunar, în medie, 8.000 de reţete, din care o mie sunt pentru diabetici.

Guvernul dă asigurări că în depozite există stocuri suficiente până la sfârşitul lui decembrie, dar asta presupune ca lanţul de aprovizionare să funcţioneze perfect.

Ca să evite o criză a medicamentului, distribuitorii au gândit un plan imediat după rezultatul referendumului privind Brexit.

Warwick Smith, reprezentant al Asociaţiei producătorilor de medicamente: "Producătorii cumpără deja spaţii pe feriboturi pe diferite rute din UE spre regat şi guvernul lucrează ca să închirieze mijloacele sale. Executivul a propus linii rapide pentru medicamente în cazul în care sunt probleme, să zicem la Calais, camioanele care aduc medicamente ar putea intra direct, evitând cozile,  mai ales dacă au medicamente cu termen de valabilitate foarte scurt".

Volumul de medicamente din Uniune vândute în Marea Britanie este uriaş. Orice soluţie de transport ar propune distribuitorii în contextul ieşirii regatului din clubul comunitar, este posibil ca medicamentele să se scumpească.

Similare
RECOMANDĂRI