Camera Lorzilor a votat un amendament prin care cetăţenii UE eligibili au dreptul automat de a rămâne în Regatul Unit după Brexit
Vizualizari:

Camera Lorzilor a votat un amendament prin care cetăţenii UE eligibili au dreptul automat de a rămâne în Regatul Unit după Brexit

Premierul britanic Boris Johnson a suferit luni seara prima sa înfrângere în Parlament după victoria înregistrată în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din luna decembrie a anului trecut, Camera Lorzilor adoptând un amendament care protejează drepturile cetăţenilor europeni din Regatul Unit după Brexit, anunţă Reuters, potrivit Agerpres.

Camera Comunelor a aprobat la 9 ianaurie legislaţia care permite Regatului Unit să părăsească Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020 cu un acord, punând astfel capăt epopeii de trei ani şi jumătate, începută la 23 iunie 2016.

Proiectul de lege a primit 330 de voturi ”pentru” şi 231 de voturi ”împotrivă”, trecând cu o diferenţă de 99 de voturi de a treia lectură în camera inferioară a Parlamentului britanic, dovadă a majorităţii Partidului Conservator, condus de premierul britanic Boris Johnson, câştigată în urma alegerilor anticipate din 12 decembrie 2019, primele din ultimii 96 de ani organizare în luna anterior amintită.

Parcurgând etapele procedurale, proiectul a ajuns în Camera Lorzilor, unde guvernul nu se bucură de o majoritate. Deşi este de aşteptat ca această cameră să nu blocheze legislaţia, aceasta încearcă totuşi să opereze unele modificări.

Decizia Camerei Lorzilor vine după ce, în weekend, co-preşedintele Partidului Conservator, James Cleverly a declarat că aceasta ar putea fi mutată în oraşul York, aflat în nordul Angliei, zonă în care conservatorii au obţinut mai multe mandate în alegerile anticipate din decembrie, deşi este cunoscut faptul că votează în mod tradiţional cu Partidul Laburist.

Astfel, Camera Lorzilor a votat, cu un scor de 270 de voturi pentru şi 229 împotrivă, în favoarea unui amendament propus de liberal-democraţi (pro-UE) care le acordă cetăţenilor UE eligibili dreptul automat de a rămâne în Regatul Unit după Brexit, în loc de a face demersuri pe lângă guvern.

De asemenea, ei ar urma să primească un document fizic care să le ateste dreptul de a rămâne în Marea Britanie.

Un purtător de cuvânt a premierului Johnson a declarat anterior că ”schema de înregistrare le va oferi posesorilor un statut digital sigur care le va atesta drepturile şi va face legătura cu paşaportul sau cartea lor de identitate”.

Negociatorul Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, a transmis delegaţiei britanice cu care a avut o întrevedere la 17 ianuarie, din care a făcut parte şi ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay, că cetăţenii europeni care obţin în Regatul Unit statutul de rezident permanent doresc să primească şi un document fizic prin care să poată dovedi că pot rămâne în această ţară.

Această chestiune a fost semnalată şi de eurodeputaţi.

Prin rezoluţia adoptată la 15 ianuarie, Parlamentul European atrage atenţia că în lipsa unui ”document fizic” care să ateste dreptul de şedere după finalul perioadei de tranziţie, ”creşte şi mai mult riscul de discriminare împotriva cetăţenilor UE-27 de către potenţialii angajatori sau proprietari care doresc să evite complicaţiile legate de verificarea online sau care se tem în mod eronat că s-ar putea afla într-o situaţie ilegală”.

Proiectul de lege privind Acordul de Retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană urmează să ajungă miercuri, după această decizie, în Camera Comunelor, unde, cel mai probabil, amendamentul va fi respins, având în vedere că entitatea legislativă este dominată de conservatori, care deţin 365 de mandate.

Rămâne de văzut dacă lorzii, denumiţi şi ”gardieni constituţionali”, vor fi insista asupra acestei decizii în cadrul unui proces care se numeşte ping-pong.

Pentru a continua să se bucure de drepturile actuale pe teritoriul Marii Britanii (dreptul de a locui, a studia şi a munci) şi după Brexit, toţi cetăţenii europeni trebuie să solicite noul statut de rezident.

Statutul de ”rezident permanent” (”settled status”) este acordat acelor persoane care au trăit o perioadă continuă de cel puţin cinci ani în Marea Britanie, ceea ce le va permite să continue să muncească în Regatul Unit şi să beneficieze de alocaţii sociale, după Brexit.

Statutul de ”pre-settled” este atribuit celor care sunt de mai puţin timp rezidenţi ai ţării. Acest statut le va permite să rămână cinci ani suplimentari în Marea Britanie şi să solicite statutul permanent, odată trecut pragul de cinci ani de rezidenţă.

Cetăţenii UE au termen până la 30 iunie 2021 pentru a depune dosarele în vederea obţinerii noului statut.

Similare
RECOMANDĂRI