Charles Michel sprijină ideea preşedintelui Zelenski de reconstucţie a Ucrainei prin înfrăţirea oraşelor şi regiunilor ucrainene cu cele europene
Sursa foto:© European Union, 2022 Vizualizari:

Charles Michel sprijină ideea preşedintelui Zelenski de reconstucţie a Ucrainei prin înfrăţirea oraşelor şi regiunilor ucrainene cu cele europene

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, l-a asigurat pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, că Uniunea Europeană îi va fi alături în procesul de reconstrucţie post-război şi în cel de făurire a viitorului european al Ucrainei, fiind convins că ”rezilienţa şi curajul extraordinare ale poporului ucrainean” vor aduce victoria în faţa suferinţei impuse de Rusia, relatează CaleaEuropeană.ro.

„Putin nu va câştiga acest război. Voi veţi câştiga. Trebuie să începem deja să acţionăm în vederea reconstruirii şi sprijinirii dezvoltării economice pe termen lung. Nu este vorba de a reconstrui Ucraina de dinainte de 23 februarie… de dinainte de războiul Rusiei. Obiectivul trebuie să fie acela de a combina investiţiile şi reformele pentru a reconstrui Ucraina viitorului. Acesta este motivul pentru care îmbrăţişez pe deplin viziunea ambiţioasă despre Ucraina a preşedintelui Zelenski: (n.r. o ţară) modernă, prosperă, orientată spre viitor şi parte a familiei noastre europene. Uniunea Europeană va fi alături de dumneavoastră pentru a vă ajuta să vă reconstruiţi ţara şi pentru a făuri viitorul european al Ucrainei”, a fost garanţia transmisă de oficialul european în cadrul Congresului ucrainean al autorităţilor regionale şi locale, notează sursa citată.

Michel a amintit de hotărârea celor 27 de lideri europeni de a crea un fond de solidaritate pentru Ucraina şi şi-a exprimat speranţa că vor exista propuneri concrete în cadrul Conferinţei donatorilor, ce va avea loc pe 5 mai.

„Preşedintele Zelenski mi-a dezvăluit conceptul său de înfrăţire a oraşelor şi regiunilor UE cu oraşele şi regiunile ucrainene care au nevoie de reconstrucţie. Cred că este o idee foarte bună pentru a ajuta la revitalizarea oraşelor distruse şi afectate de război. Aceste înfrăţiri vor implica, în egală măsură, cetăţeni ucraineni şi ai UE, creând legături personale care vor apropia popoarele noastre”, a anunţat preşedintele Consiliului European, care şi-a exprimat sprijinul deplin pentru această idee.

Potrivit unor estimări ale lui Volodimir Zelenski, ţara sa va avea nevoie de şapte miliarde de dolari pe lună pentru a compensa pierderile economice cauzate de invazia rusă.

„Invazia rusă a distrus complet relaţiile economice normale. În urma unei prime analize, pierderile se ridică la 550 de miliarde de dolari. Rusia a blocat porturile noastre din Marea Neagră şi Marea Azov. Acest lucru a redus semnificativ exporturile ucrainene, inclusiv produsele agricole. Din cauza penuriei de alimente ucrainene pe piaţa mondială, se simte deja începutul crizei. Un raport recent al Programului alimentar mondial al ONU a declarat că creşterea preţurilor la alimente în acest an va duce la înfometarea a aproximativ 47 de milioane de persoane din 81 de ţări. Fără grâul, porumbul, uleiul vegetal şi alte produse de bază ucrainene, acest lucru va duce nu numai la o penurie de alimente în multe ţări din Africa şi Asia, ci şi la instabilitate politică şi, posibil, la o nouă criză a migraţiei. Oamenii vor căuta vinovaţii acestei crize, în special, ieşind în pieţe în ţările lor, în oraşele lor. Oamenii vor căuta modalităţi de a scăpa. Bineînţeles, facem tot posibilul să ne exportăm produsele. Am lansat o campanie de însămânţare în acest an. Dar nimeni în lume nu poate fi sigur că securitatea alimentară poate fi garantată atâta timp cât acest război continuă – războiul Rusiei pe pământul nostru”, a detaliat Zelenski într-o intervenţie susţinută în cadrul unor reuniuni ale Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, ce a avut loc la Washington.

Conform estimărilor Băncii Mondiale prezentate de preşedintele său, David Malpass, pagubele materiale provocate de forţele ruse în Ucraina se ridică la aproximativ 60 de miliarde de dolari, sumă care nu acoperă costurile economice în plină ascensiune.

În viziunea Comisiei Europene, Ucraina are nevoie de un plan de reconstrucţie similar cu cel oferit de Statele Unite după Al Doilea Război Mondial.

„Cred că ceea ce avem nevoie pentru Ucraina, la capătul zilei, este un model actualizat al Planului Marshall”, a apreciat Hahn într-un briefing de presă desfăşurat la începutul lunii aprilie, fără a face însă o estimare cu privire la suma necesară, dar completând că eforturile de reconstrucţie nu vor fi sprijinite doar de UE şi că cel mai probabil va fi nevoie şi de implicarea ţărilor din G20, printre care se numără şi Rusia.

Estonia, prin vocea ministrului său de externe, Eva-Maria Liimets, a propus ca ”activele îngheţate ale Rusiei” să fie folosite pentru reconstrucţia Ucrainei.  război” a lui Putin, idee îmbrăţişată şi de Polonia care, la mijlocul lunii martie, a lansat ideea creării unui fond pentru reconstrucţia Ucrainei din activele statului şi ale oligarhilor ruşi îngheţate în Occident.

La începutul aceleiaşi luni, Marea Britanie, prin viceprim-ministrul Dominic Raab, a sugerat confiscarea proprietăţilor oligarhilor ruşi pentru a le pune la dispoziţia refugiaţilor ucraineni.

România este pregătită să se alăture acestui efort de refacere a Ucrainei după război, convingere exprimată şi de preşedintele Volodimir Zelenski în discursul său în Parlamentul României din 4 aprilie.

Similare
RECOMANDĂRI