Cine este Roberta Metsola, favorită la preluarea preşedinţiei Parlamentului European
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cine este Roberta Metsola, favorită la preluarea preşedinţiei Parlamentului European

Roberta Metsola, membră a grupului Popularilor (PPE), este favorită pentru preluarea şefiei Parlamentului European, potrivit surselor G4Media. Metsola, cetăţean maltez, are 42 de ani şi va împlini 43 de ani pe 18 ianuarie, când ar putea avea loc votul pentru postul de preşedinte al legislativului european. Este căsătorită din 2005 cu finlandezul Ukko Metsola, împreună au patru băieţi.

La 12.11.2020 a fost aleasa prim-vicepreşedinte al Parlamentului European în locul irlandezei Maired McGuinness, desemnată comisar. Metsola a fost singura candidată, iar responsabilităţile sale principale sunt relatia cu parlamentele nationale şi reprezentarea preşedintelui PE în relaţia cu ţările din America de Nord.

Roberta Metsola este cunoscută ca opozantă faţă de dreptul la avort, votând contra tuturor rezoluţiilor care apărau acest drept. De altfel, în Malta avortul este interzis. Cu toate acestea, e considerată o liberală în rândul popularilor datorită poziţiei sale favorabile drepturilor LGBTI. De altfel, ea a făcut parte din LGBTI Intergroup din PE, un for informal de acţiune anti-homofobie.

Ea este juristă, absolventa a Universitatii din Malta si a Colegiului Europei de la Bruges – instituţia de învăţământ post-universitar fondată de Comisia Europeană. Ea a fost secretar general al Studentilor Democrati Europeni. A lucrat ca ataşat la Reprezentanţa Maltei la UE (2004-2012), iar în perioada 2012-2013 a fost consiliera lui Catherine Ashton, Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă.

Soţul său a fost consilier la Parlamentul Finlandei şi la cabinetul premierului. Din 2020 e director general pentru Europa al Asociatiei Internaţionale a Companiilor de Croazieră. A fost din 2016 vicepreşedinte pentru relaţii guvernamentale al companiei americane Royal Caribbean Group, numărul doi gobal între operatorii de croaziere.

Roberta Metsola a fost coordonatorul PPE in LIBE, singura comisie în care e membru acum; în mandatul anterior a fost vicepreşedinte al Comisiei pentru Petişii.

Ea are reputaţia unui politician extrem de ambiţios, workaholic. La Bruxelles se vorbeşte despre ţinta ei în 2024 – preşedinţia Comisiei Europene.

Similare
RECOMANDĂRI