Comisia Europeană: Anumite drepturi pot fi restrânse într-o situaţie de urgenţă publică
Vizualizari:

Comisia Europeană: Anumite drepturi pot fi restrânse într-o situaţie de urgenţă publică

În situaţii de urgenţă publică unele drepturi pot fi restrânse. Este poziţia Comisiei Europene în contextul unui nou val de măsuri sanitare luate în mai multe ţări comunitare. De la restricţii pentru nevaccinaţi până la carantina naţională şi chiar obligativitatea vaccinării, sunt decizii care au scos mii de oameni în stradă. De la Bruxelles li se transmite să se gândească la binele comun.

Doar săptămâna aceasta, Austria, Cehia sau Slovacia au impus noi limitări care variază de la restricţii pentru nevaccinaţi până la carantină naţională. În mai multe state vaccinarea este obligatorie pentru anumite categorii profesionale, iar în Austria, din februarie, va fi necesară pentru toată lumea. De mai multe zile au loc demonstraţii prin care oamenii reclamă încălcarea drepturilor individuale. De la Bruxelles li se transmite că binele comun primează.

Dana Spinant, purtător de cuvânt Comisia Europeană: "Într-o situaţie de urgenţă publică, anumite drepturi pot fi restrânse şi este de competenţa autorităţilor naţionale, sub controlul tribunalelor independente să evalueze situaţii specifice. Înţelegem că din punct de vedere individual sunteţi obosiţi de restricţii, dar din punctul de vedere al unei comunităţi este important să rămâneţi uniţi şi să respectaţi restricţiile, pentru că aceasta este calea de ieşire din pandemie."

În zilele următoare, Comisia Europeană va prezenta şi noi recomandări cu privire la călătoriile în interiorul UE, în contextul creşterii rapide a infectărilor. Mai mult, potrivit unor surse, executivul comunitar urmează să analizeze şi posibilitatea condiţionării de administrarea dozei de vaccin booster a valabilităţii certificatului verde după o anumită perioadă de timp.

Similare
RECOMANDĂRI