Comisia Europeană continuă procedura de încălcare a dreptului UE de către Polonia pentru a proteja independenţa judiciară a magistraţilor
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Comisia Europeană continuă procedura de încălcare a dreptului UE de către Polonia pentru a proteja independenţa judiciară a magistraţilor

Astăzi, 27 ianuarie, Comisia Europeană a decis să trimită un aviz motivat suplimentar Poloniei cu privire la funcţionarea Camerei Disciplinare a Curţii Supreme, se arată în comunicatul ofical.

La 3 decembrie 2020, Comisia a trimis o scrisoare de nemulţumire faţă de procedura de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, adăugând un nou plângere la procedura de încălcare a dreptului comunitar începută la 29 aprilie 2020. Răspunsul Poloniei la scrisoarea Comisiei nu răspunde preocupărilor Executivului. Din acest motiv, astăzi Comisia a decis să avanseze cu următorul pas al procedurii de încălcare a dreptului comunitar prin trimiterea unui aviz motivat suplimentar către Polonia, scrie Calea Europeană.

Comisia consideră că Polonia încalcă legislaţia UE permiţând Camerei Disciplinare a Curţii Supreme – a cărei independenţă şi imparţialitate nu este garantată – să ia decizii, care au un impact direct asupra judecătorilor şi a modului în care aceştia îşi exercită funcţia.

Aceste chestiuni includ cazuri de ridicare a imunităţii judecătorilor în vederea iniţierii unor proceduri penale împotriva acestora şi, prin urmare, suspendarea temporară din funcţie şi reducerea salariului acestora. Camera de disciplină decide, de asemenea, cu privire la chestiuni legate de dreptul muncii, securitatea socială şi pensionarea judecătorilor Curţii Supreme.

Prin acordarea de competenţe Camerei Disciplinare, sunt afectate în mod direct statutul judecătorilor şi exercitarea activităţilor lor judiciare, legislaţia poloneză pune în pericol capacitatea instanţelor respective de a oferi o cale de atac eficientă, aşa cum prevede articolul 19 alineatul (1) al doilea paragraf din TUE, atenţionează Executivul.

Simpla perspectivă pentru judecători de a se confrunta cu proceduri în faţa unui organism a cărui independenţă nu este garantată creează un „efect îngrozitor” pentru judecători şi poate afecta propria independenţă.

Polonia are la dispoziţie o lună pentru a răspunde la acest aviz motivat suplimentar şi pentru a lua măsurile necesare pentru a se conforma legislaţiei UE, în caz contrar Comisia poate sesiza Curtea de Justiţie.

Similare
RECOMANDĂRI