Comisia Europeană vrea ca 70% din populaţia adultă a statelor membre să fie vaccinată împotriva COVID-19 până în vară
Vizualizari:

Comisia Europeană vrea ca 70% din populaţia adultă a statelor membre să fie vaccinată împotriva COVID-19 până în vară

Comisia Europeană îndeamnă statele membre să intensifice campania de vaccinare împotriva COVID-19, cu două zile înainte de reuniunea şefilor de stat sau de guvern pe tema răspunsului coordonat la criza cauzată de pandemia de COVID-19

Într-o comunicare adoptată marţi, Executivul european recomandă statelor membre ca până în martie 2021 cel puţin 80 % dintre persoanele cu vârsta peste 80 de ani şi 80 % dintre cadrele medicale şi asistenţii sociali din fiecare stat membru să fie vaccinaţi, scrie Calea Europeană.

De asemenea, până în vara anului 2021, ar trebui ca statele membre să fi vaccinat cel puţin 70 % din populaţia lor adultă.

”Vaccinarea este esenţială pentru a ieşi din această criză. Am asigurat deja suficiente vaccinuri pentru întreaga populaţie a Uniunii Europene. Acum trebuie să accelerăm livrarea lor şi să intensificăm vaccinarea. Obiectivul nostru este ca 70 % din populaţia noastră adultă să fie vaccinată până în vară. Acest procent ar putea fi un moment de cotitură în lupta noastră împotriva acestui virus. Cu toate acestea, vom pune capăt acestei pandemii numai atunci când toată lumea are acces la vaccinuri. Ne vom intensifica eforturile pentru a contribui la asigurarea vaccinurilor pentru vecinii şi partenerii noştri din întreaga lume”, a transmis preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

Comisia îndeamnă, de asemenea, statele membre să recomande în continuare respectarea distanţării fizice şi abţinerea de la contacte sociale, să combată dezinformările, să aplice în mod coordonat restricţii de călătorie, să intensifice testările vizând COVID-19, depistarea contacţilor şi secvenţierea genomului virusului, pentru a face faţă riscurilor generate de noile variante ale virusului.

”Întrucât în ultimele săptămâni s-a înregistrat o tendinţă ascendentă a numărului de cazuri, trebuie depuse mai multe eforturi pentru a sprijini sistemele de sănătate şi pentru a contracara <<oboseala cauzată de COVID>> în lunile următoare, prin accelerarea vaccinării la toate nivelurile şi prin susţinerea partenerilor noştri din Balcanii de Vest, din zonele vecine de la sud şi est şi din Africa”, consideră Executivul european.

Comunicarea de marţi stabileşte acţiunile esenţiale pentru statele membre, Comisie, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) şi Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), care vor contribui la reducerea riscurilor şi la stăpânirea răspândirii virusului:

Intensificarea vaccinării în întreaga UE

  • Până în martie 2021, cel puţin 80 % dintre persoanele cu vârsta peste 80 de ani şi 80 % dintre cadrele medicale şi asistenţii sociali din fiecare stat membru ar trebui să fie vaccinaţi.
  • Ar trebui ca până în vara anului 2021 statele membre să fi vaccinat 70 % din întreaga lor populaţie adultă.
  • Comisia, statele membre şi EMA vor colabora cu întreprinderile pentru a valorifica la maximum potenţialul UE de creştere a capacităţii de producţie a vaccinurilor.
  • Comisia conlucrează cu statele membre în ceea ce priveşte certificatele de vaccinare, în deplină conformitate cu legislaţia UE privind protecţia datelor, care pot susţine continuitatea asistenţei medicale. Până la sfârşitul lunii ianuarie 2021 urmează să se convină asupra unei abordări comune care să permită ca certificatele emise în statele membre să fie utilizate rapid în sistemele de sănătate din UE şi din afara acesteia.

Testările vizând COVID-19 şi secvenţierea genomului virusului

  • Statele membre ar trebui să actualizeze strategiile lor de testare pentru a ţine seama de noile variante ale virusului şi pentru a extinde utilizarea testelor antigenice rapide.
  • Statele membre ar trebui să mărească urgent rata secvenţierii genomului virusului la cel puţin 5 %, preferabil la 10 %, din rezultatele testelor pozitive. În prezent, multe state membre supun secvenţierii genomului virusului sub 1 % din eşantioane, ceea ce nu este suficient pentru a identifica evoluţia variantelor sau pentru a detecta orice variantă nouă.

Menţinerea pieţei unice şi a liberei circulaţii, concomitent cu intensificarea măsurilor de combatere a pandemiei

  • Sunt necesare măsuri pentru a reduce şi mai mult riscul de transmitere determinat de mijloacele de transport, cum ar fi măsurile de igienă şi de distanţare în vehicule şi în terminale.
  • Toate călătoriile neesenţiale ar trebui descurajate puternic până când situaţia epidemiologică se va îmbunătăţi considerabil.
  • Ar trebui menţinute restricţii de călătorie proporţionale, incluzând testarea călătorilor, pentru persoanele care călătoresc din zone cu o incidenţă mai mare a variantelor care suscită îngrijorare.

Asigurarea poziţiei de lider a Europei şi promovarea solidarităţii internaţionale

  • Pentru a asigura un acces timpuriu la vaccinuri, Comisia urmează să instituie un mecanism de tip Echipa Europa pentru a structura livrarea vaccinurilor partajate de statele membre cu ţările partenere. Mecanismul ar trebui să permită partajarea cu ţările partenere a accesului la o parte din cele 2,3 miliarde de doze asigurate prin intermediul Strategiei UE privind vaccinurile, acordând o atenţie deosebită Balcanilor de Vest, vecinilor noştri de la est şi sud şi Africii.
  • Comisia Europeană şi statele membre ar trebui să sprijine în continuare COVAX, inclusiv prin accesul rapid la vaccinuri. Echipa Europa a mobilizat deja 853 de milioane EUR în sprijinul COVAX, ceea ce face ca UE să fie unul dintre cei mai mari donatori pentru COVAX.
Similare
RECOMANDĂRI