Corespondent BBC în Rusia: Cum s-a transformat Moscova după începerea războiului
Vizualizari:

Corespondent BBC în Rusia: Cum s-a transformat Moscova după începerea războiului

Steve Rosenberg, corespondent BBC din Moscova, spune că războiul din Ucraina a produs schimbări majore şi în Rusia, deşi în ţară este relativ linişte, iar viaţa pare că îşi urmează cursul normal. Totuşi, „Rusia pe care o ştiam nu mai există”, spune el într-un material publicat în ediţia online BBC.

„Nu există obuze care explodează la Moscova. Nu există forţe străine care înconjoară oraşul. Ceea ce trăiesc moscoviţii acum nu este nimic în comparaţie cu ororile din Ucraina. La prima vedere, viaţa de aici chiar pare normală. Ca de obicei, intersecţiile sunt aglomerate. Mulţimile curg spre staţia de metrou care este vizavi de mine”, îşi începe Steve Rosenberg relatarea, potrivit Digi24.

Spune că normalitatea este doar la suprafaţă, pentru că, de fapt, ea s-a încheiat pe 24 februarie, când Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să intre în Ucraina pentru „operaţiunea militară specială”. Apoi îi invită pe cititori la un tur al „Rusiei operaţiunilor speciale”:

„Mă urc în maşină să merg la supermarket. Prin forţa obişnuinţei, pornesc radioul. Este reglat pe 91.2 FM - cândva casa Radio Echo din Moscova. Echo a fost postul meu de radio rus preferat, o sursă de încredere de ştiri. Dar în ultimele săptămâni toate instituţiile de ştiri independente au fost fie blocate, fie închise. Pe 91.2 FM emite acum Radio Sputnik, post de stat, care susţine ofensiva rusă în Ucraina.”

Steve Rosenberg spune că simbolul „Z” este prezent peste tot, inclusiv pe faţada unui teatru, pe autobuze, pe sediile insituţiilor publice.

Steve a ajuns la mall:

„La mall, afacerile sunt departe de a fi în plină expansiune. Multe dintre magazine - mărci internaţionale - s-au închis. De când forţele ruse au atacat Ucraina, sute de companii străine au suspendat operaţiunile în Rusia.”

Salariile doctorilor au devenit insuficiente

„În supermarket, rafturile sunt pline. Lipsa de zahăr de luna trecută pare să fi fost rezolvată. Însă gama de produse pare mai redusă decât înainte. Şi în ultimele două luni preţurile au crescut”, spune Steve.

În faţa magazinului s-a întâlnit cu Nadejda, o cunoştinţă, care este medic.

„Preţurile sunt atât de mari, încât este imposibil să supravieţuiesc acum cu salariul meu”, i-a spus Nadejda.

„Dar cel mai greu este să trăieşti într-o societate care nu vrea să afle adevărul despre evenimentele din Ucraina. Oamenii sunt prea ocupaţi să-şi achite datoriile. Nu sunt interesaţi de ceea ce se întâmplă în jurul lor. Dar cred că ceea ce se întâmplă în Ucraina este groaznic. Îmi e ruşine că sunt rusoaică”, i-a mai spus femeia.

Steve a condus apoi spre institutul de inginerie din Moscova unde, în urmă cu 30 de ani, preda limba engleză. „La începutul anilor 1990, după căderea comunismului, studenţii mei de aici erau plini de speranţă că Rusia şi Occidentul vor stabili o prietenie şi un parteneriat de durată, că viitorul va fi paşnic şi prosper. Dar nu a fost aşa”, a spus el.

S-a întâlnit în faţa institutului cu Denis, un student, care i-a spus: „Vom depăşi toate dificultăţile. După întuneric vine şi lumină. Eu susţin trupele noastre. Ei sunt soldaţii noştri. Sunt obligat să-mi susţin ţara, orice ar fi".

La finalul turului prin Moscova ajunge la Muzeul celui de-al Doilea Război mondial.

„Ce mi se pare deranjant este modul în care „operaţiunea militară specială” şi-a găsit un loc în acest muzeu, cum este onorată aici. Pe site-ul muzeului, ortografia cuvântului „muzeu” a fost modificată pentru a prezenta litera Z. În magazinul muzeului puteţi cumpăra căni cu simbolul Z şi insigne cu „Putin este PreZidentul meu”.

Iar muzeul găzduieşte în prezent o expoziţie despre naziştii din Ucraina. Acest lucru ajută la consolidarea pretenţiei false a Kremlinului că armata rusă eliberează Ucraina de nazism.

Aceasta este „operaţiunea militară specială a Rusiei” – un univers paralel, orwellian, în care invazia este eliberare, unde agresiunea este autoapărare şi unde criticii sunt trădători.

Mi se pare că Rusia pe care o cunosc din ultimii 30 de ani a dispărut”, îşi încheie relatarea Steve Rosenberg.

Similare
RECOMANDĂRI