Coronavirus: Comisia Europeană sprijină iniţiativa internaţională de facilitare a comerţului cu produse medicale
Vizualizari:

Coronavirus: Comisia Europeană sprijină iniţiativa internaţională de facilitare a comerţului cu produse medicale

Criza mondială actuală provocată de coronavirus a evidenţiat necesitatea unui răspuns colectiv din partea comunităţii internaţionale în vederea consolidării pregătirii pentru această criză şi pentru alte crize viitoare. În urma unei prime discuţii în rândul miniştrilor UE, comisarul pentru comerţ, Phil Hogan, a prezentat ieri unui grup de parteneri ai Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) ideile Comisiei Europene privind o iniţiativă internaţională de facilitare a comerţului cu produse medicale.

Aceste idei, care se integrează în dezbaterea actuală internaţională legată de modalităţile de facilitare a accesului la produse farmaceutice şi medicale la preţuri accesibile şi de evitare a perturbărilor schimburilor comerciale în perioade de criză, ar putea face parte dintr-un acord internaţional deschis tuturor membrilor OMC.

Comisarul Phil Hogan a declarat: „Criza medicală actuală poate fi de lungă durată şi ar putea urma şi altele. Trebuie să acţionăm rapid pentru a îmbunătăţi rezilienţa sistemelor noastre de sănătate, inclusiv prin iniţiative mai bune în domeniul politicii comerciale. Ideile pe care le prezentăm astăzi vizează facilitarea accesului global la produse medicale accesibile ca preţ, inclusiv pentru ţările vulnerabile care nu dispun de capacităţi de producţie adecvate. Obiectivul este de a face lanţurile de aprovizionare mai rezistente şi mai diversificate şi de a sprijini eforturile de constituire a unor rezerve strategice de echipamente critice. Aceasta este o provocare globală care necesită soluţii globale; prin urmare, suntem hotărâţi să colaborăm cu parteneri care împărtăşesc aceeaşi viziune pentru a atinge obiectivele respective.”

Un viitor acord ar putea facilita comerţul cu produse medicale şi ar putea contribui la o mai mare pregătire la nivel mondial pentru alte şocuri viitoare în domeniul sanitar prin:

  • eliminarea taxelor vamale pentru produsele farmaceutice şi medicale;
  • instituirea unui sistem de cooperare globală în vremuri de criză sanitară care să acopere aspecte precum restricţiile la import şi export, vama şi tranzitul, achiziţiile publice şi transparenţa;
  • îmbunătăţirea normelor actuale ale OMC aplicabile comerţului cu bunuri esenţiale.

Ideile prezentate astăzi „Grupului Ottawa” (un grup de 13 parteneri ai OMC care împărtăşesc aceeaşi viziune) au fost supuse pentru reflecţie statelor membre ale UE în cadrul unei reuniuni a miniştrilor comerţului din 9 iunie. Această discuţie, precum şi feedbackul iniţial din partea partenerilor internaţionali, vor contribui la definirea următoarei etape pentru a duce mai departe iniţiativa menţionată.

Printre chestiunile discutate astăzi în rândul miniştrilor comerţului din Grupul Ottawa se numără transparenţa măsurilor legate de comerţ adoptate ca răspuns la pandemia de COVID-19 şi înregistrarea de progrese în ceea ce priveşte negocierile multilaterale legate de comerţul electronic.

Similare
RECOMANDĂRI