Coronavirus: Peste 4.300 de cetăţeni ai UE au fost repatriaţi
Vizualizari:

Coronavirus: Peste 4.300 de cetăţeni ai UE au fost repatriaţi

Uniunea Europeană continuă, pe toate fronturile, eforturile de a acorda asistenţă cetăţenilor europeni din întreaga lume, afectaţi de restricţiile de călătorie impuse de pandemia de coronavirus.

De la începutul pandemiei, aproximativ 250.000 de persoane au fost repatriate în Europa prin intermediul unor zboruri organizate de statele membre. Mai mult decât atât, Mecanismul UE de protecţie civilă a facilitat repatrierea, în Europa, a 4.384 de cetăţeni UE din China, Japonia, SUA, Maroc, Tunisia, Vietnam, Filipine, Egipt, Republica Dominicană, Columbia, Costa Rica, Panama, Cuba, Honduras, Mexic, Republica Capului Verde, Georgia, Gambia, Senegal, Haiti şi Malaezia.

Marea Britanie, în timpul perioadei de tranziţie, şi alte şase ţări participante la Mecanism (Islanda, Norvegia, Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Turcia) beneficiază de asemenea de sprijinul acestuia în aducerea propriilor cetăţeni acasă. 

Mai sunt planificate aproape 100 de zboruri în următoarele zile. Săptămâna trecută, Comisia Europeană a propus creşterea bugetului UE cu 45 milioane de euro în vederea sprijinirii eforturilor de repatriere.

În cadrul Mecanismului UE de protecţie civilă, Comisia Europeană contribuie la acoperirea costurilor aferente zborurilor de repatriere ce conţin cetăţeni din mai mult decât un singur stat membru, în baza principiului solidarităţii.

Înaltul reprezentant al UE şi vicepreşedinte al Comisiei Europene Josep Borrell şi comisarul european pentru gestionarea crizelor Janez Lenarčič, împreună cu Serviciul European de Acţiune Externăşi cu Centrul de coordonare a răspunsului în situaţii de urgenţă, depun eforturi continue pentru a sprijini reîntoarcerea rapidă a cetăţenilor UE din ţările terţe. 

Similare
RECOMANDĂRI