COVID-19: Sesiune plenară extraordinară a Parlamentului European
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

COVID-19: Sesiune plenară extraordinară a Parlamentului European

Parlamentul European organizează joi o sesiune plenară extraordinară consacrată aprobării măsurilor urgente de combatere a pandemiei COVID-19 în Uniunea Europeană, PE luând măsuri pentru ca eurodeputaţii să poată participa la sesiunea plenară şi de la distanţă, relatează Agerpres.

Începând cu ora locală 10:30 (11:30 ora României), Consiliul şi Comisia vor prezenta şi discuta cu eurodeputaţii măsurile pe care UE trebuie să le ia pentru a răspunde în mod eficient şi coordonat în faţa provocărilor COVID-19. Până în prezent, măsurile propuse au inclus sprijin financiar imediat pentru ţările care au nevoie de ajutor, sprijin sectorial pentru industriile aflate în pericol de colaps, precum şi sprijin logistic şi material pentru a obţine echipamente medicale necesare acolo unde este nevoie.

Comisia Europeană a propus o serie de măsuri pentru a ajuta cetăţenii şi întreprinderile să facă faţă crizei într-un mod coordonat. Măsurile trebuie aprobate atât de statele membre în cadrul Consiliului, cât şi de către Parlamentul European, înainte de a putea intra în vigoare. PE şi-a accelerat procesul decizional şi a adoptat norme temporare privind votul la distanţă, pentru a permite adoptarea de măsuri urgente.

De asemenea, Parlamentul European urmează să dezbată şi să aprobe propunerea de suspendare a temporară a normelor UE privind sloturile orare, pentru a opri zborurile goale cauzate de pandemia COVID-19. Normele aeroportuare obligă companiile aeriene să exploateze cel puţin 80% din sloturile lor de decolare şi de aterizare, dacă nu doresc să le piardă în sezonul următor (începând cu luna octombrie 2020). Acest lucru a împins mulţi transportatori aerieni să opereze zboruri goale de la sfârşitul lunii ianuarie, când virusul a început să se răspândească în întreaga lume.

Eurodeputaţii urmează să dea joi undă verde pentru a canaliza fonduri europene în valoare de 37 de miliarde de euro pentru a sprijini cetăţenii, regiunile şi ţările care luptă împotriva pandemiei COVID-19. Săptămâna trecută, Comisiile pentru dezvoltare regională şi pentru pescuit au solicitat Parlamentului European să adopte în mod direct în plen, în cadrul "procedurii de urgenţă" (definită în conformitate cu articolul 163 din Regulamentul de procedură), măsurile din cadrul "iniţiativei pentru investiţii în răspunsul la coronavirus".

Aceste măsuri propuse de Comisia Europeană au scopul de a canaliza 37 miliarde euro din fondurile europene disponibile cât mai curând posibil pentru cetăţenii, regiunile şi ţările cel mai grav afectate de pandemia de coronavirus. Fondurile vor fi direcţionate către sistemele de sănătate, IMM-uri, pieţele forţei de muncă şi alte părţi vulnerabile ale economiilor statelor membre ale UE.

Tot joi are loc o videoconferinţă a membrilor Consiliului European, care vor continua consultările privind măsurile UE de combatere a epidemiei COVID-19, potrivit site-ului instituţiei europene.

"Vom continua să acţionăm în mod decisiv în funcţie de evoluţia situaţiei pe măsură ce se desfăşoară şi să combatem această criză. Trebuie să ne mobilizăm toată energia pentru a ne proteja cetăţenii şi pentru a susţine sistemul nostru sanitar", a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Participanţii se vor axa pe cele patru priorităţi identificate: limitarea răspândirii virusului; furnizarea de echipamente medicale, cu un accent special pe măşti şi dispozitive de protecţie respiratorie; promovarea cercetării, inclusiv a cercetării în vederea unui vaccin şi combaterea consecinţelor socio-economice ale COVID-19.

Liderii statelor membre se angajează, de asemenea, să ajute cetăţenii UE blocaţi în ţări terţe.

Aceasta va fi cea de a treia videoconferinţă a membrilor Consiliului European pentru a coordona eforturile depuse de UE în ceea ce priveşte COVID-19, după cele din 10 şi 17 martie.
Similare
RECOMANDĂRI