Croaţia: Preşedintele Zoran Milanovic a convocat alegerile parlamentare pentru 5 iulie
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Croaţia: Preşedintele Zoran Milanovic a convocat alegerile parlamentare pentru 5 iulie

Preşedintele Croaţiei, Zoran Milanovic, a anunţat miercuri convocarea alegerilor parlamentare pentru data de 5 iulie, indică o declaraţie a administraţiei prezidenţiale croate.

Potrivit Agerpres, decizia privind data scrutinului intră în vigoare pe 2 iunie. Partidele şi candidaţii independenţi vor avea apoi 14 zile pentru a-şi prezenta candidaturile către Comisia electorală de stat din Croaţia. Aceasta va avea apoi la dispoziţie 48 de ore pentru a publica lista partidelor şi candidaţilor validaţi.

Principalele forţe politice care se vor confrunta în acest scrutin sunt Uniunea Democrată Croată (HDZ, aflată la guvernare) şi Partidul Social-Democrat.

Sondajele de opinie indică faptul că niciun partid nu va obţine o majoritate confortabilă, astfel că foarte probabil oricine ar câştiga cele mai multe voturi ar trebui să facă un guvern de coaliţie cu formaţiuni mai mici.

Cel mai recent sondaj de opinie arată că HDZ ar obţine 30% din voturi, iar social-democraţii în jur de 28% din sufragii. A treia forţă politică este blocul eurosceptic format în jurul Mişcării Patriotice (Domovinski Pokret), partid condus de un popular muzician, Miroslav Skoro, şi sprijinit de 10% din electorat.

Viitorul guvern de la Zagreb va avea misiunea dificilă de a redresa economia croată, ce ar urma să scadă cu 9,4% în acest an din cauza pandemiei de COVID-19. Aceasta a afectat negativ mai ales sectorul turistic, ce contribuie cu aproximativ o cincime la venitul naţional al Croaţiei. 
Similare
RECOMANDĂRI