Cum au manipulat ruşii baza de date a laboratorului anti-doping din Moscova
Sursa foto:paginaderusia.ro Vizualizari:

Cum au manipulat ruşii baza de date a laboratorului anti-doping din Moscova

Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a pus la dispoziţia publicului raportul complet al comitetului de conformitate condus de Jonathan Taylor cu privire la manipulările bazei de date electronice a Laboratorului Anti-Doping de la Moscova (LIMS).

Raportul conţine 62 de pagini, fiecare dintre ele fiind etichetată „confidenţial”.

Documentul descrie în detaliu cum s-au făcut manipulări cu baza de date a laboratorului înainte ca acestea să fie transmise experţilor WADA. Mai mult, „hackerii” nici măcar nu au depus prea multe eforturi pentru a ascunde acest fapt.

Pe 17 decembrie 2018, în ziua în care au sosit experţii WADA la Moscova, administratorul de sistem LIMS, Evgheni Mocialov a operat o schimbare a datei – 12 noiembrie 2015 – adică cu cinci zile înainte de fuga în SUA a fostului director al LIMS, Grigori Rodcenkov.

El a şters mai multe fişiere create după această dată, precum şi informaţiile despre aceste modificări care au rămas în jurnalul operaţiunilor. În special, Mocialov a şters mai mult de 450 de copii ale bazei de date create ca urmare a salvării automate în 2016.

Autorităţile ruse susţin că Mocialov a copiat aceste date pe computerul său personal pentru a elibera spaţiu de pe hard discul laboratorului. Cu toate acestea, examinarea a arătat că hard discul LIMS la acea vreme era liber în proportie de 93%.

Apoi, la 8 ianuarie 2019, administratorul a şters alte 632 de fişiere din LIMS, precum şi toate copiile acestora care au fost create ca urmare a salvărilor automate.

Pentru a face acest lucru, administratorul a introdus în sistem data de 23 mai 2015. Apoi, în încercarea de a reveni la data corectă (8 ianuarie), a greşit şi în loc de 01/08/2019 a introdus 01/08/2019 în formatul acceptat în SUA.

Drept urmare, sistemul s-a trezit datat cu luna august 2019, deşi calendarul arată luna ianuarie 2018.

Se presupune că, în perioada 1 – 9 ianuarie 2019, au fost şterse din LIMS 19.982 de fişiere, dispărând complet copiile fişierelor pentru perioada 2008-2011.

Autorii raportului au concluzionat că scopul manipulărilor era să ascundă rezultatele pozitive ale testelor doping în cazul a 145 de sportivi.

Reamintim că, în septembrie WADA a oferit părţii ruse posibilitatea să explice manipulările. Argumentele Rusiei nu au fost satisfacatoare, iar rezultatul a fost impunerea de sancţiuni pe patru ani împotriva sportului rusesc.

Argumentele Ministerului Sporturilor din Rusia

În faţa acuzaţiilor directe, ministrul sporturilor Federaţiei Ruse, Pavel Kolobkov, a declarat că nimeni nu a manipulat baza de date a laboratorului din Moscova.

În răspunsurile părţii ruse, care au fost trimise la WADA, investigatorii comisiei a fost acuzat de incorectitudine, iar discrepanţele constatate de catre acestia au fost explicate prin „erori obişnuite” şi „factorul uman”. De asemenea, s-a pretins că baza LIMS a fost din start prost concepută şi gestionată din străinătate.

Potrivit Ministerului Sporturilor, modificările în baza de date ar fi fost facute de Rodcenkov şi complicii săi cu scopul discreditari sportivilor ruşi.

Pentru a proba acest lucru, a fost fabricată o corespondenţa a lui Rodcenkov cu asistentul său, Timofei Sobolevski, in care se vorbea despre transfer de bani şi bonusuri pe care aceştia le-ar fi extorcat de la sportivi. Aceste mesaje au fost introduse în forumul bazei de date LIMS în perioada 28 noiembrie 2018 – 10 ianuarie 2019.

Similare
RECOMANDĂRI