De Ziua Europei, Ursula von der Leyen a comparat solidaritatea propusă de Declaraţia Schuman cu acţiunile medicilor români care au salvat vieţi în Italia
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

De Ziua Europei, Ursula von der Leyen a comparat solidaritatea propusă de Declaraţia Schuman cu acţiunile medicilor români care au salvat vieţi în Italia

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a comparat sâmbătă, în mesajul său de Ziua Europei, “solidaritatea de facto” invocată de fostul ministru de externe francez Robert Schuman în Declaraţia ce îi poartă numele şi este considerată piatra de temelie a UE cu solidaritatea dovedită de medicii români care s-au oferit voluntari pentru a merge în Italia şi a sprijini, din prima linia, lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

“Acum şaptezeci de ani, o declaraţie de doar zece minute avea să schimbe destinul unui continent. Franţa, prin vocea lui Robert Schuman, a întins mână către Germania şi Europa. Robert Schuman a propus un gest de solidaritate. O solidaritate de facto, acestea sunt cuvintele sale. Şi cât de departe am ajuns de atunci. (…) Prin acţiuni de solidaritate, paramedici din Polonia şi medici din România salvează vieţi în Italia. Bolnavi din Franţa sunt trataţi în spitale din Cehia. Pacienţi din Italia au fost transportaţi în clinici în Germania, iar Luxemburg furnizează echipamente medicale Spaniei. Această solidaritate trebuie să continue”, a spus von der Leyen, scrie Calea Europeană.

Gestul României, care a trimis luna trecută o echipă de medici şi asistenţi medicali în Italia, a fost apreciat puternic la nivel european, de Comisia Europeană, precum şi de Italia.

Preşedintele Comisiei Europene a mai transmis că Declaraţia Schuman din urmă cu şaptezeci de ani a schimbat destinul unui continent, iar solidaritatea europeană construită decenii la rândul necesită eforturi cu care actualii liderii sunt “datori” în faţa cetăţenilor şi generaţiilor viitoare.

Sâmbătă, 9 mai 2020, s-au împlinit 70 de ani de când ministrul de Externe al Franţei de la acea vreme, Robert Schuman, rostea textul declaraţiei care îi poartă numele şi prin a cărui însemnătate ziua de 9 mai a devenit Ziua Europei. La şapte decenii distanţă şi la o zi distanţă după ce Europa şi Occidentul legat de valori au comemorat clipa istorică a celor 75 de ani scurşi de când armele au tăcut în Europa, Germania nazistă a capitulat necondiţionat, iar cel de-al Doilea Război Mondial s-a încheiat pe bătrânul continent, Uniunea Europeană a marcat această zi într-un moment inedit şi dificil, confruntându-se cu o provocare fără precedent în istoria sa. Din cauza pandemiei de COVID-19, Europa a celebrat, în mare parte, virtual şi de la distanţă Ziua Europei.

Reamintim că la 9 mai 2019, sub auspiciile primei preşedinţii române la Consiliul Uniunii Europene, Klaus Iohannis, Angela Merkel, Emmanuel Macron şi ceilalţi lideri europeni au adoptat cu mare entuziasm Declaraţia de la Sibiu, documentul solemn care a concretizat Summitul de la Sibiu, prima astfel de reuniune a liderilor care a avut loc de Ziua Europei. La un an distanţă de când şefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană s-au reunit în România, la Sibiu, Europa celebrează în mare parte virtual şi de la distanţă Ziua Europei, din cauza pandemiei COVID-19.

Similare
RECOMANDĂRI