Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Delegaţia rusă ar putea rămâne, din nou, fără drept de vot la APCE

Delegaţia Dumei de Stat a Federaţiei Ruse ar putea rămâne, din nou, fără dreptul de vot la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Parlamentari din cinci ţări au iniţiat azi un demers în acest sens, acuzând Duma rusă că vrea să schimbe Constituţia ţării în aşa fel încât să poată ignora normele internaţionale, în situaţiile ce contravin intereselor Moscovei.

Propunerea de a le retrage deputaţilor ruşi dreptul de vot a fost făcută de parlamentarul lituanian, Emanuelis Zingheris, în deschiderea sesiunii de iarnă a APCE. Iniţiativa a obţinut suficiente voturi pentru a fi examinată de comitetele de procedură şi de monitorizare ale Adunării.

Zingheris a atras atenţia că, potrivit prevederilor proiectului de Constituţie adoptat deja în a doua lectură de parlamentarii ruşi, Moscova va ignora deciziile CEDO, dacă acestea vor fi neconforme cu legile şi interesele Federaţiei Ruse. Alţi deputaţi ai APCE au punctat asupra necesităţii sancţionării delegaţiei ruse din cauza organizării alegerilor parlamentare pe teritoriul ocupat al Crimeei.

Spre dezamăgirea Ucrainei, APCE a votat, acum jumătate de an, revenirea Rusiei la lucrările instituţiei, după ce a lăsat-o fără dreptul la vot în 2014, din cauza anexării peninsulei Crimeii.

La actuala sesiune a APCE participă şi o delegaţie parlamentară de la Chişinău. Miercuri, preşedintele Republicii Moldova va ţine un discurs şi va răspunde la întrebările deputaţilor Adunării.
 
 
Similare
RECOMANDĂRI