Deschiderea şcolilor în Europa: Ce-au făcut celelalte ţări pentru a-i primi pe elevi la clasă într-un nou an marcat de pandemie
Sursa foto:Edupedu.ro Vizualizari:

Deschiderea şcolilor în Europa: Ce-au făcut celelalte ţări pentru a-i primi pe elevi la clasă într-un nou an marcat de pandemie

Rata vaccinării în rândul populaţiei, dar şi cea în rândul profesorilor sau al adolescenţilor au fost factori-cheie care au influenţat decizia multor ţări europene de a deschide şcolile, în noul an şcolar, cu reguli considerabil mai relaxate decât în urmă cu un an, deşi pandemia Covid-19 e departe de a fi trecut. Rata ridicată de vaccinare din statele vest şi central-europene, dar şi semnalele că boala nu este gravă pentru copii, chiar dacă noile tulpini o fac mai uşor transmisibilă printre aceştia, a convins autorităţile că vor putea face faţă unui nou val cu un număr cât mai mare în clase, nu în faţa calculatorului pentru predare online.

Avertismentele că noul val va lovi foarte curând continuă să vină. În ţările cu o rată ridicată a vaccinării în rândul profesorilor şi al populaţiei generale, se merge pe măsuri relativ limitate, care în unele locuri lipsesc aproape cu desăvârşire. În ţări unde rata de vaccinare este considerată insuficientă, mai ales în sudul Europei, autorităţile iau măsuri pentru a forţa profesorii să se vaccineze în număr cât mai mare, inclusiv prin măsuri de sancţionare în cazurile în care nu o fac. În cazul adolescenţilor, vaccinarea acestora nu este, în continuare, recomandată în unele ţări precum Suedia, dar în altele, precum Ungaria sau Spania, a făcut obiectul unor campanii extinse în ajunul deschiderii noului an, scrie Edupedu.ro.

Din punct de vedere al măsurilor sanitare, cele mai populare rămân purtatul măştii şi ventilarea claselor, chiar dacă, în unele ţări, masca nu mai este obligatorie în cele mai multe cazuri, pentru elevi şi/sau profesori.
Franţa

Autorităţile franceze au lucrat din timp la protocolul de măsuri pentru începerea noului an şcolar, aplicând o serie de reguli în funcţie de patru scenarii: în cazul scenariului celui mai relaxat, se renunţă la mască în cazul elevilor de şcoală primară, iar în cazul celui mai aspru se trece la şcoală hibrid pentru clasele mari, cu posibilitatea ca elevii vaccinaţi să vină în continuare la şcoală.

Măsurile sunt considerate însă insuficiente de către experţi, după începerea şcolii, din cauza răspândirii tulpinii Delta. Institutul Pasteur, citat de France 24, se aşteaptă ca minorii – dintre care cei cu vârste sub 12 ani nu se pot vaccina încă – să ajungă, în toamnă, să reprezinte jumătate din totalul infecţiilor cu Covid-19 din această ţară.

Încrederea este dată de faptul de rata mare de vaccinare (peste 90% cu cel puţin o doză, în cazul adulţilor. În cazul elevilor cu vârste de 12-17 ani, 40% erau complet vaccinaţi în momentul începerii şcolilor.

Germania

Şcolile din landurile germane au început noul an şcolar defazat, într-un proces început acum o lună şi jumătate, având în vedere că educaţia este descentralizată în această ţară. Primele landuri care au deschis clasele la începutul lunii august, Schleswig-Holstein şi Mecklenburg-Pomerania Inferioară, urmate de Berlin şi Brandenburg, au apelat la măsuri care se regăsesc în mare parte în majoritatea regiunilor ţării: mască obligatorie, teste periodice, discuţii despre oportunitatea vaccinării copiilor şi mai ales despre statutul vaccinării personalului şcolar. 

Din punct de vedere al elevilor, reţinerile iniţiale ale experţilor s-au schimbat la sfârşitul lunii august, când forul permanent ce oferă consiliere de specialitate pe tema vaccinării în această ţară a recomandat vaccinarea copiilor de 12-17 ani. În privinţa angajaţilor din şcoli, grădiniţe şi centre de îngrijire a bătrânilor, guvernul federal a decis la începutul lunii septembrie că angajatorii vor putea să le ceară să precizeze dacă s-au vaccinat împotriva Covid-10 sau dacă au trecut prin boală.

Patronatele au dorit o astfel de măsură la nivelul tuturor sectoarelor, dar guvernul s-a limitat la educaţie şi îngrijirea bătrânilor, având în vedere opoziţia ridicată a sindicatelor faţă de încălcarea confidenţialităţii medicale.

În această ţară, rata vaccinării cu cel puţin o doză se apropie de 80% în rândul adulţilor.

Marea Britanie

Guvernul de la Londra a anunţat încă din iulie, înainte de încheierea anului şcolar precedent, că în Anglia va elimina mare parte dintre restricţiile anti-Covid aplicate în şcoli, precum “bulele” de contact sau obligaţia elevului de a sta acasă la apariţia unui caz de îmbolnăvire în familie.

Tot în Anglia, elevii din învăţământul secundar au fost puşi să se testeze repetat, la şcoală, la începutul noului an, iar în Ţara Galilor, Irlanda de Nord şi Scoţia – să facă un test propriu. Copilul care e testat pozitiv trebuie să stea acasă 10 zile. Copiii care intră în contact cu o persoană infectată se izolează doar dacă sunt la rândul lor testaţi pozitiv. Masca nu mai este obligatorie, cu excepţia Irlandei de Nord, în primele şase săptămâni de şcoală – detalii.

În Anglia, procentul profesorilor vaccinaţi depăşise 90% încă din iunie.

Spania

Regiunile deschid şcolile etapizat, pe parcursul mai multor săptămâni, sistemul educaţional fiind unul descentralizat. În august, guvernul central şi autorităţile regionale au ajuns la un acord asupra unei serii de reguli agreate încă din mai – măsuri moderate precum masca obligatorie, număr mai mare de elevi la clasă.

Încrederea că şcoala se poate desfăşura în condiţii rezonabile chiar şi pe fondul răspândirii tulpinii Delta ţine cont de gradul ridicat de vaccinare în rândul adolescenţilor: în Spania, acum o săptămână, 75% dintre persoanele de 12-19 ani se vaccinaseră cu cel puţin o doză.

Italia

Această ţară a decis să ia măsuri de forţă pentru extinderea vaccinării în rândul angajaţilor din învăţământ. În august, când a stabilit principalele reguli pentru noul an şcolar, autorităţile au stabilit că măştile rămân obligatorii, dar se renunţă în bună măsură la regulile de distanţare. Accesul în instituţiile de învăţământ se face în baza certificatului verde, care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală.

Mai nou, s-a decis că lipsa certificatului verde este considerată absenţă nejustificată şi, începând cu a cincea zi de absenţă, e suspendat raportul de muncă.

În Italia, peste 80% din populaţia adultă s-a vaccinat cu cel puţin o doză.

Polonia

În această ţară, unde şcoala a fost foarte mult timp închisă pe parcursul anului precedent, se aplică în mare parte regulile sanitare de anul trecut, bazate în special pe purtarea măştii în spaţiile comune din şcoli şi ventilarea frecventă a claselor. Acestora li se adaugă recomandarea de vaccinare a copiilor cu vârste de peste 12 ani, cu precizarea că aceasta este decizia părinţilor – cărora autorităţile le pun la dispoziţie linii speciale pentru informare privind riscurile şi avantajele vaccinării.

Dacă într-o şcoală apar cazuri Covid-19, decizia de închidere a clasei, a grupului de elevi sau a întregii şcoli se ia punctual, în funcţie de rezultatele unei investigaţii epidemiologice, iar deciziile se aplică tuturor elevilor, vaccinaţi sau nevaccinaţi. Elevii şi profesorii au la dispoziţie o platformă educaţională online la care cadrele didactice sunt încurajate să contribuie şi care se află în permanentă actualizare.

60% din populaţia adultă s-a vaccinat cu cel puţin o doză.

Estonia

Vaccinarea este principalul pilon pentru redeschiderea şcolilor în această ţară, inclusiv vaccinarea elevilor. Cei ai căror părinţi refuză să îi vaccineze sau să se testeze atunci când intră în contact cu o persoană infectată trebuie să se autoizoleze. Pentru vaccinarea elevilor se desfăşoară o campanie în şcoli, pentru aceasta fiind nevoie de permisiunea părinţilor. Copiii care nu se pot vaccina deoarece nu au vârsta sau nu au permisiunea părinţilor trebuie să se testeze – tot cu acordul părinţilor – atunci când intră în contact cu persoană infectată, altfel intră în sistem de învăţare la distanţă.

Peste 75% dintre angajaţii din educaţie s-au vaccinat, iar obiectivul autorităţilor este să atingă o rată a vaccinării (cu cel puţin o doză) de peste 70% în rândul elevilor de 16-17 ani şi de peste 90% în rândul profesorilor, după două luni de la începerea şcolii. Rata vaccinării adulţilor la nivel naţional este de 65% (cel puţin o doză).

Austria

Noul an şcolar a început cu o perioadă-tampon de trei săptămâni, în condiţiile unei creşteri a numărului de cazuri Covid-19 în această ţară. Această fază va presupune obligaţia elevilor şi personalului şcolar să poarte măşti în spaţiile din afara claselor, dar nu şi în clasă, în timpul orelor. În acelaşi timp, vor fi testaţi elevii şi profesorii, indiferent dacă s-au vaccinat sau nu. După ce va trece această fază intermediară, elevii şi personalul şcolar vor fi nevoiţi să se supună regulilor aplicate la nivel naţional – detalii.

În Austria, aproape 75% din populaţie s-a vaccinat cu cel puţin o doză.

Republica Cehă

Şcoala s-a reluat după o campanie de testare a elevilor la începutul lunii septembrie, autorităţile urmând să decidă măsurile pe termen mediu în funcţie de rezultatele acestor testări în masă, potrivit Expats.cz. În zonele cu un număr mare de rezultate pozitive, testarea continuă până la sfârşitul lunii septembrie. Copiii care intră în contact cu o persoană infectată trebuie să se testeze, iar clasele nu vor mai fi închise cu totul. Toată lumea – elevi, profesori, personal auxiliar, vizitatori – trebuie să poarte mască în şcoli şi în zonele comune, dar copiii nu sunt obligaţi să o facă atunci când stau în bancă sau fac efort fizic.

În Republica Cehă, circa 66% din populaţie s-a vaccinat cu cel puţin o doză.

Slovacia

Masca rămâne măsura sanitară principală în şcolile slovace, care se pregătesc să rămână deschise chiar şi în cele mai grave condiţii epidemiologice la nivelul comunităţii. În cazul apariţiei unor cazuri de Covid-19, nu se mai închid şcolile, ci doar clasele, autorităţile pregătindu-se în funcţie de rata vaccinării pe zone: acolo unde este un nivel scăzut al vaccinării, este de aşteptat ca la nivel local să treacă online mai multe clase şi mai des.

Rata de vaccinare a profesorilor era, în ajunul începerii şcolii, de 66%. Circa 52% din populaţia adultă s-a vaccinat, până acum, cu cel puţin o doză.

Ungaria

Şcolile s-au redeschis fără ca guvernul condus de Viktor Orban să se îngrijoreze sau să anunţe măsuri precum obligaţia de a purta mască, motivul ţinând de încrederea autorităţilor că nivelul ridicat de vaccinare va permite desfăşurarea normală a predării faţă în faţă. În primele zile de şcoală era programată o campanie de vaccinare a elevilor cu vârste de peste 12 ani.

Guvernul Orban este optimist privind desfăşurarea şcolii, în pofida creşterii numărului de cazuri în al patrulea val al pandemiei, deoarece 90% dintre profesori sunt vaccinaţi, iar numărul elevilor care se pot vaccina ar urma să crească substanţial la începutul şcolii. – Detalii. Aproape 70% din populaţia Ungariei s-a vaccinat cu cel puţin o doză.

Bulgaria

Copiii de grădiniţă şi elevii de până în clasa a IV-a nu sunt obligaţi să poarte mască în timpul orelor, lucru valabil şi pentru profesori, potrivit noilor reguli privind deschiderea şcolilor din Bulgaria. Elevii cu vârste mai mari trebuie, însă, să poarte măşti tot timpul, obligaţie care, pentru cei din şcoala primară, se aplică doar în timpul pauzelor sau când elevii se află în zone comune din incinta şcolii.

Regulile au fost anunţate în condiţiile în care Bulgaria este ţara cu cea mai mică rată a vaccinării la nivel UE, doar 22,9% dintre bulgari fiind vaccinaţi cu cel puţin o doză până duminică, 12 septembrie.

Slovenia

Principalele măsuri sanitare aplicate în această ţară sunt masca obligatorie şi ventilarea claselor. Personalul şcolar trebuie să prezinte dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau a testării săptămânale, şcolile care nu respectă regula certificatelor Covid-19 putând fi obligate să treacă la predare online, potrivit agenţiei STA. 56% din populaţia adultă a ţării s-a vaccinat cu cel puţin o doză.

Croaţia
Şcolile se redeschid în condiţii similare celor de anul trecut, cu unele modificări ce ţin cont de vaccinare. Masca rămâne obligatorie pentru elevii de gimnaziu şi liceu, precum şi pentru profesorii care nu se vaccinează – cei care au făcut-o pot să-şi desfăşoare activitatea fără mască. Asemenea României, circa 60% dintre profesorii croaţi s-au vaccinat. 51% din populaţia adultă a ţării s-a vaccinat cu cel puţin o doză.

Autorităţile planifică din august o campanie de vaccinare a adolescenţilor, bazată însă pe vaccinarea voluntară.

Grecia

Această ţară şi-a concentrat eforturile asupra vaccinării profesorilor. A anunţat iniţial, în vară, că profesorii nevaccinaţi vor fi nevoiţi în noul an să prezinte teste negative sau dovadă că au anticorpi, pentru a putea intra în şcoală. Tot atunci a anunţat că cei care refuză să se vaccineze sau se testeze vor suferi repercusiuni salariale şi disciplinare. În urmă cu câteva zile, guvernul a lăsat de înţeles că profesorii ar putea deveni a doua categorie profesională, după personalul medical, pentru care vaccinarea va deveni obligatorie.

În această ţară, 68% din populaţia adultă s-a vaccinat cu cel puţin o doză.

Portugalia

Ţara adoptă o atitudine “mai flexibilă” privind regulile de desfăşurare a predării în noul an, dar păstrează regulile privind folosirea măştilor, distanţarea, ventilarea spaţiilor. Principala schimbare ţine de procedurile aplicate la apariţia cazurilor: o clasă nu mai trece automat online pentru 2 săptămâni atunci când apare un caz nou, contactele considerate a prezenta risc redus sau care prezintă test negativ putând reveni la şcoală. 96% din populaţia adultă a Portugaliei s-a vaccinat cu cel puţin o doză, conform datelor ECDC.

Belgia
Discuţiile privind începerea şcolii s-au concentrat pe obligativitatea purtării măştii. La mijlocul lunii august, autorităţile din regiunile valonă şi flamandă au decis să relaxeze regulile privind măştile, dar regulile de anul trecut au fost menţinute în regiunea Bruxelles, unde rata de vaccinare este mai scăzută, potrivit Brussels Times. În cele două regiuni, personalul şcolar nu trebuie să mai poarte mască în deplasările din interiorul instituţiilor, obligativitate ridicată şi în cazul elevilor de şcoală primară. Elevii din învăţământul secundar pot să îşi dea jos masca în momentul în care se aşază în bănci.

În regiunea Bruxelles, masca rămâne obligatorie atât pentru profesori, cât şi pentru elevi. Aceeaşi sursă scrie separat că experţii medicali se tem de o creştere a măsurilor de carantină în rândul copiilor de grădiniţă şi al celor de şcoală primară, care încă nu se pot vaccina. Preocuparea este legată de faptul că, de acum, o clasă nu trece online după primul caz de infectare, ci atunci când se infectează mai mulţi copii, ceea ce se presupune o răspândire mai uşoară a variantei Delta”.

85% din populaţia adultă a acestei ţări s-a vaccinat cu cel puţin o doză.

Olanda

Această ţară a redeschis şcolile în condiţii relaxate considerabil şi se confruntă cu un număr considerabil de cazuri în rândul tinerilor, încrederea relativă că valul de infecţii din toamnă nu va fi foarte puternic ţinând de rata ridicată a vaccinării la nivel naţional (peste 85% din populaţia adultă vaccinată cu cel puţin o doză), iar boala nu are impact semnificativ asupra populaţiei cu cel mai grad nivel ridicat de expunere, copiii nevaccinaţi.

Aici, profesorii vaccinaţi cu schemă completă nu trebuie să se mai izoleze după ce intră în contact cu o persoană infectată. Elevii şi profesorii nevaccinaţi din învăţământul secundar trebuie să se testeze de două ori pe săptămână. Pentru elevii din şcoala primară, nu există măsuri aparte, dar masca este obligatorie în spaţiile comune pentru elevii din învăţământul secundar.

La două săptămâni de la începerea şcolii, potrivit datelor oficiale, unul din opt cazuri de infectare era legat de o şcoală sau centru de îngrijire – de două ori mai mult decât în iunie. Iar cel mai mare grup din punct de vedere al cazurilor nou înregistrate era cel al copiilor de 10-14 ani.

Danemarca

Elevii din Danemarca nu vor mai fi trimişi acasă pentru predare la distanţă cu toată clasa sau cu toată şcoala, atunci când apare un caz de infectare cu noul coronavirus. Acest lucru se va întâmpla doar în cazul în care vor apărea focare majore sau situaţii speciale în instituţiile de învăţământ, conform regulilor pentru noul an. Autorităţile merg pe principiul că o creştere a numărului de cazuri este inevitabilă, în contextul începerii noului an şcolar, dar un nivel mai ridicat al infecţiilor poate fi tolerat, având în vedere proporţia foarte mare din populaţie care s-a vaccinat (aproape 90% din populaţia adultă s-a vaccinat cu cel puţin o doză). – Detalii

Norvegia

Şcolile norvegiene încep noul an şcolar în condiţii normale. Copiii care intră în contact cu o persoană infectată nu mai sunt obligaţi să se izoleze, dar trebuie să se testeze repetat şi intră în carantină doar dacă prezintă un rezultat pozitiv. În această ţară, peste 92% dintre profesori şi 92% dintre adulţi la nivel naţional s-au vaccinat cu cel puţin o doză.

Suedia
Şcolile se deschid normal, cu o serie de “recomandări” din partea autorităţilor, iar principala dezbatere este legată de vaccinarea copiilor cu vârste de peste 12 ani, care nu a fost recomandată de experţi, în pofida faptului că ea a fost recomandată în ţări precum Finlanda sau Danemarca. 83% din populaţia ţării s-a vaccinat cu cel puţin o doză împotriva Covid-19.

 

Similare
RECOMANDĂRI