Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Donald Trump şi Kim Jong Un au semnat un document. Coreea de Nord promite să renunţe la arsenalul nuclear, SUA oferă garanţii de securitate

Momente istorice în Singapore, unde a avut loc întâlnirea dintre preşedintele Donald Trump şi liderul nord coreean Kim Jong Un. A fost primul dialog faţa în faţă între un preşedinte american în funcţie şi un lider de la Phenian. La finalul întâlnirii, Donald Trump şi Kim Jong Un au semnat un document, în care Coreea de Nord promite să renunţe la programul nuclear militar, iar SUA oferă garanţii de securitate.

Totul a decurs într-o atmosferă destinsă. Trump şi Kim şi au dat mâna, au zâmbit mult, au mâncat împreuna şi au ieşit la plimbare.

La finalul întâlnirii, Donald Trump şi Kim Jong Un au semnat un document.

Coreea de Nord promite să renunţe la programul nuclear militar, iar Statele Unite oferă garanţii de securitate: este ideea centrală a acordului semnat de preşedintele Donald Trump şi liderul nord coreean Kim Jong Un, la finalul summitului istoric desfăşurat marţi dimineaţă pe insula singaporeză Sentosa.

"Azi am avut o întâlnire istorică şi am decis să lăsăm trecutul în urmă pentru a semna această declaraţie. Lumea va vedea o schimbare majoră. Vreau să îmi exprim mulţumirile pentru preşedintele Donald Trump care a făcut evenimentul posibil", a declarat Kim Jong Un

"Suntem mândri ca Peninsula Coreeană va fi diferită faţă de cea ce a fost până acum. Întâlnirea dintre noi a decurs mult mai bine decât îşi imagina oricine", a declarat la rândul sau Donald Trump. „Textul pe care îl semnăm este foarte cuprinzător şi cred că ambele părţi vor fi foarte impresionate de acest rezultat. A fost vorba de bune intenţii, multă muncă şi pregătire” a adăugat Trump.

"Este un negociator foarte bun, este un om talent. Îşi iubeşte ţara foarte mult", a spus preşedintele american referindu-se la Kim Jong Un.

După dejun, preşedintele american şi liderul nord coreean au ieşit la o scurtă plimbare, în grădina hotelului Capella, luxoasa staţiune de 5 stele, unde are loc întâlnirea. Trump şi Kim Jong Un au făcut câţiva paşi împreună, singuri, fără translatori. Afişau o mimă veselă, optimistă, iar Trump a spus că întâlnirea a decurs mai bine decât cineva şi-ar fi putut imagina.

Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că summitul istoric pe care l-a avut cu liderul nord-coreean Kim Jong Un a permis să fie înregistrat un "mare progres".

"A fost într-adevăr o întrevedere fantastică" care s-a derulat "mai bine decât şi-ar fi putut imagina cineva", a declarat preşedintele SUA pentru presă la finalul dineului de lucru pe care l-a avut cu liderul nord-coreean. "Acum vom merge să semnăm", a adăugat Donald Trump, fără a preciza despre ce fel de tip de document este vorba.

Cei doi şi-au strâns mâna, de mai multe ori, au zâmbit, şi apoi au trecut la discuţii.

Doar ei doi, plus câte un traducator. Apoi, la întâlnire au intrat şi delegaţiile.

Preşedintele american, Donald Trump, prevede "o relaţie formidabilă" cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un, transmit agenţiile internaţionale de presă.

"Vom avea o relaţie formidabilă, nici nu mă-ndoiesc", le-a spus preşedintele american reporterilor prezenţi la summitul istoric de la Singapore, într-o scurtă sesiune de întrebări-răspunsuri înainte de discuţiile private.

La rândul său, liderul nord-coreean a declarat că "vechile practici şi prejudecăţi au lucrat împotriva noastră, dar le-am depăşit pe toate şi astăzi suntem aici".

Un interpret a tradus pentru presă afirmaţiile făcute de Kim Jong Un în coreeană.

Statele Unite vor să obţină angajamente ferme ca regimul de la Phenian renunţă la armele nucleare în vreme ce Kim Jong vrea ridicarea sancţiunilor economice care sufocă ţara şi normalizarea relaţiilor cu Washingtonul.

Similare