Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Epidemie de HIV în Pakistan. Focarul de infecţie ar fi seringile refolosite

Într-o provincie din sud-estul Pakistanului numărul cazurilor de persoane seropozitive creşte de la o zi la alta. Sunt cozi interminabile la spitale unde, mai ales mamele, vor să îşi testeze copiii. Cum majoritatea cazurilor nou înregistrate sunt minori, autorităţile se tem că sursa epidemiei ar putea fi seringile contaminate cu HIV.

Orăşelul Ratotero din provincia Sindh numără puţin peste 300 de mii de suflete. De luna trecută, când autorităţile au anunţat oficial  epidemia de HIV, nimeni nu mai are linişte aici.

Viata lui Perveen s-a întors pe dos. Ea, soţul şi fiica cea mică, de numai trei ani, au fost diagnosticaţi cu HIV SIDA.  Trăiesc într-un bordei, într-un sat prăfuit. Singurul care câştigă ceva este socrul ei, iar banii nu ajung pentru tratamentul tuturor.

Într-o singură lună au fost depistate peste 600 de persoane seropozitive; 463 sunt copii care nu au împlinit 5 ani. S-a declanşat un program de monitorizare regională şi statul îi ajuta pe cei care au nevoie de un tratament.

Deşi nimeni nu poate spune, deocamdată, cum a apărut aceasta epidemie, experţii în Hiv/ Sida sunt aproape convinşi că virusul s-a răspândit prin seringi contaminate.

Când copiii sunt răciţi, în Pakistan, medicii recomandă un tratament injectabil şi refolosesc seringile de mai multe ori. În plus, numărul estimat al persoanelor seropozitive este de peste 100 de mii.

Doar 25 de mii au fost diagnosticate şi numai 15 mii primesc tratament cu retrovirale. Asta înseamnă ca restul pot fi o sursă de contaminare.

Similare
RECOMANDĂRI