Erdogan a ordonat personal doborârea avionului Su-24 în 2015, dar Kremlinul a ales să nu creadă acest lucru
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Erdogan a ordonat personal doborârea avionului Su-24 în 2015, dar Kremlinul a ales să nu creadă acest lucru

În 2015, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a ordonat personal doborârea avionului rusesc Su-24, aflat în misiune de bombardament în nordul Siriei. Această concluzie este trasă de Nordic Research Monitoring Network din Stockholm, care a analizat documentele de la şedinţele închise ale NATO.

Comunitatea de experţi turci confirmă faptul că a existat o încercare din partea autorităţilor de la Ankara de a ascunde numele celui care a ordonat doborârea avionului militar al Rusiei. Dacă e să dăm crezare notele de la briefing-urile de la Bruxelles, atunci reiese că însuşi preşedintele turc a ordonat atacarea avionului rusesc.

„Fiecare element militar care se apropie de Turcia de la graniţa cu Siria şi care prezintă o ameninţare la adresa securităţii va fi tratat ca o ameninţare de război şi privit ca o ţintă militară”, citeaza cuvintele lui Erdogan un raport al consilierului juridic al Statului Major General turc, Erkan Agin. Potrivit acestuia, înainte de incident, partea turcă de cel puţin 10 ori i-a avertizat pe ruşi prin canale de comunicare de urgenţă cu privire la încălcarea spaţiului aerian turcesc.

Raportul susţine că comandamentul turc i-a informat pe colegii săi ruşi despre „liniile sale roşii” în conflictul armat sirian. „Autorităţile Federaţiei Ruse au fost notificate în mod corespunzător cu privire la regulile noastre de interacţiune la toate nivelurile şi au fost informate în mod repetat că regulile noastre privind utilizarea forţei armate impun piloţilor să răspundă cu forţă la invadarea spaţiului aerian turcesc de către orice aeronavă neidentificată provenind din Siria”, se arată în informare. În 2015, partea turca a cerut Rusiei să-şi informeze piloţii că au interdictie de a se aproapia la 5 km de graniţa cu Turcia.

După ce, în 2016, în Turcia a avut loc o tentativă de lovitură de stat, maiorul Agin a fost acuzat că i-a ajutat pe rebeli, acţionând, potrivit autorităţilor turce, în numele predicatorului opozant Fethullah Gulen. Consilierul juridic a fost condamnat la închisoare pe viaţă. S-a raportat că piloţii Forţelor Aeriene Turce, care au atacat avionul Su-24 al Fortelor Aeriene ruse, ar fi fost plasaţi în arest. De atunci nu s-a mai comunicat nimic pe aceasta tema. Potrivit informaţiilor neoficiale, la atac a participat de fapt doar un pilot turc, care nu a fost plasat sub arest, ba mai mult, şi-a continuat serviciul în Armata Turcă.

În 2017, fostul premier turc, Ahmet Davutoglu (foto), a asigurat în scris Comisia parlamentară care a investigat tentativa de lovitură de stat din 2016 că a ordonat să afle dacă piloţii implicaţi în incidentul „avionului” au avut contact cu vreo organizaţie interzisă în Turcia. Nu s-a putut confirma vreo legatura de acest fel.

Potrivit politologului turc Kerim Has, Kremlinul ştia că Erdogan însuşi a dat ordinul. La rândul sau, Davutoglu a susţinut că ordinul a venit de la premier. În orice caz, în 2015, premierul nu putea personal să ia astfel de decizii. Cu toate acestea, pentru a face pace cu Rusia, Erdogan a trebuit să-l demită pe Davutoglu.

Potrivit lui Kerim Has, conducerea Federaţiei Ruse poate folosi informaţiile despre rolul lui Erdogan în criza cu Su-24. „Moscova are mult mai multe informaţii despre ce s-a întâmplat atât la momentul atacului avionului, cât şi la momentul tentativei de lovitură de stat din 2016 şi despre relaţia elitei politice turceşti cu ISIS şi alte grupari radicale din Siria, dar şi despre comerţul ilegal cu petrol, precum şi scandalul de corupţie din 2013 din Turcia”, susţine acesta.

Analistul aminteşte şi de cazul lui Reza Zarrab, un comerciant de aur reţinut în Statele Unite, caz în care a fost implicat vârful elitei turce: toate acestea cresc dependenţa Ankarei de Rusia.

La Moscova, Dmitri Peskov, secretarul de presă al preşedintelui rus, a declarat că Kremlinul nu are încredere în aceste informaţii. „Aceste informaţii – atât de impersonale, nu este clar de unde provin, nu este clar cât de credibile pot fi. Ne bazăm pe declaraţiile, inclusiv publice, ale partii turceşti, că alte persoane au dat ordinul pentru distrugerea avionul rusesc” – a spus Peskov, citat de Interfax.
Iniţial, în incidentul cu Su-24 Turcia a acuzat Rusia, fapt care a complicat semnificativ relaţiile bilaterale. Şapte luni mai târziu, Erdogan a fost obligat să-şi ceară scuze preşedintelui Vladimir Putin, precum şi familiei pilotului Oleg Peskov, care a fost ucis de militanţi sirieni. Liderul turc a negat orice responsabilitate în cazul Su-24, afirmând că ”organizaţia teroristă” condusa de Fethullah Gulen şi forţele care îl susţin s-au aflat în spatele incidentului.
Imediat după incident, Alparslan Celik, membru al organizaţiei de extremă dreaptă ”Lupii gri” şi-a asumat responsabilitatea pentru moartea pilotului rus, dar ulterior si-a retractat afirmatia.

În aprilie 2016, politia turca l-a arestat pe Celik pentru port ilegal de arma. Un an mai tarziu, Judecatoria Izmir l-a condamnat pe Celik la cinci ani de închisoare. În dosarul inculpatului nu s-a mentionat vreo legatura a acestuia cu moartea pilotului rus.

Similare
RECOMANDĂRI