Estonia solicită Rusiei să-i retrocedeze teritoriile anexate. Cum a răspuns Ministerul de externe de la Moscova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Estonia solicită Rusiei să-i retrocedeze teritoriile anexate. Cum a răspuns Ministerul de externe de la Moscova

Guvernul eston solicită Moscovei retrocedarea anumitor teritorii ruse care aparţin Estoniei conform Tratatului de pace de la Tartu din 1920. Estonia este singurul stat membru NATO care nu are un tratat de frontieră ratificat cu Rusia. potrivit news.err.ee şi The Moscow Times.

La 2 februarie 1920, guvernul bolşevic al Rusiei Sovietice a semnat Tratatul de pace de la Tartu cu Republica Estonia. În conformitate cu acest tratat, Moscova a recunoscut independenţa Estoniei, precum şi transferul unei părţi a provinciei Petrograd, inclusiv a oraşelor Narva şi Ivangorod, precum şi a părţii de vest a guberniei Pskov şi oraşul Izborsk, scrie Defense România.

După ce Estonia a fost ocupată de URSS în august 1940, aceste teritorii au rămas parte din Republica Sovietică Socialistă Estonă (SSR Estona) şi abia după întoarcerea ocupaţiei sovietice în republicile baltice, în 1944, Moscova a denunţat tratatul de la Tartu.

Poziţia graniţei eston-ruse a fost în cele din urmă convenită în 2005, după 11 ani de negocieri. A fost semnat un tratat la frontieră, dar acesta nu a fost încă ratificat, deoarece Estonia insistă asupra respectării Tratatului de la Tartu, în timp ce Rusia refuză să-l ia în considerare.

„Semnătura Rusiei cu privire la aceste tratate trebuia revocată pur şi simplu datorită faptului că parlamentul eston a introdus în textul legii ratificării o serie de formulări politice care fac referire la Tratatul de pace de la Tartu, care nu este în vigoare şi care implică pretenţii teritoriale faţă de Rusia", a declarat Sergey Belyaev, directorul celui de-al doilea departament european al Ministerului rus de externe.

„Estonia nu are pretenţii teritoriale faţă de Rusia. Nu vrem un metru pătrat de teritoriu rus. Vrem doar ca ale noastre [teritorii] să fie retrocedate. Rusia a anexat aproximativ cinci procente din teritoriul Estoniei ", a scris Henn Polluaas, preşedintele parlamentului Estoniei şi membru al Partidului Popular Conservator, pe Facebook.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a numit această condiţie „inacceptabilă" şi a subliniat că Moscova nu poate fi de acord cu o astfel de cerere.

Ministrul Eston de Externe, Urmas Reinsalu, a remarcat că Tratatul de la Tartu este considerat valabil până în prezent şi este legat de conceptele anexării ilegale a Estoniei şi restabilirea suveranităţii ţării. Din acest motiv, a spus el, un tratat la frontieră în condiţiile dictate de Rusia nu va fi niciodată semnat.

Similare
RECOMANDĂRI