Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Europarlamentarii britanici se pregătesc de plecarea din Parlamentul European

Steagul Regatului Unit mai flutură doar pentru câteva zile în faţa instituţiilor europene. Brexitul se pregăteşte să devină realitate după mai bine de 3 ani de negocieri şi amânări. În urma plecării Marii Britanii din UE bugetul acesteia va fi mai mic cu 10 la sută, iar Parlamentul European va pierde o voce critică. Lucian Pîrvoiu ne explică ce se va întâmpla în Parlamentul European după plecarea euro-deputaţilor britanici.

Parlamentul European numără 73 de eurodeputaţi britanici. Ei au ajuns la Bruxelles doar pentru că Brexitul a tot fost amânat şi a fost necesară organizarea alegerilor europene şi în Marea Britanie, pentru a fi reprezentată până la momentul ieşirii din UE.

Cel mai numeros grup al britanicilor este format, fără surpriză, de euroscepticii din partidul Brexit, care jubilează acum, că şi-au dus misiunea la capăt.

Plecarea eurodeputaţilor britanici va reduce numărul total al parlamentarilor europeni la 705.

46 din cele 73 de locuri ale britanicilor au fost rezervate pentru viitoarele extinderi, iar 27 au fost împărţite între ţările membre.

Astfel, România mai câştigă un loc de europarlamentar, delegaţia română urmând să crescă de la 33 la 34 de membri.

Locurile libere vor fi ocupate imediat după Brexit de candidaţii cei mai bine plasaţi la alegerile europarlamentare, dar care nu au prins un mandat în luna mai.

Momentul care va pune capăt celor 47 de ani de prezenţă a Marii Britanii în Uniunea Europeană va fi îndepărtarea drapelului din toate instituţiile europene.

După acest moment simbolic vor începe cele 11 luni de negocieri pentru viitorul parteneriat dintre UE şi Regatul Unit.

Similare
RECOMANDĂRI