Expert ucrainean: Diplomaţia rusească, mitocănească şi arogantă. Vom vedea noi atacuri asupra României
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expert ucrainean: Diplomaţia rusească, mitocănească şi arogantă. Vom vedea noi atacuri asupra României

Artem Filipenko, directorul departamentului de pentru regiunea Dunării şi Mării Negre în cadrul Institutului Naţional pentru Studii Strategice al Ucrainei, institut guvernamental, a acordat un interviu în exclusivitate pentru universul.net legat de agresivitatea în creştere a Rusiei în Europa de Est.

Discuţia a pornit de la atacul furios al Ambasadei Rusiei la adresa Casei Regale a României, după discursul pro-NATO pe care Majestatea Sa Margareta l-a ţinut în faţa diplomaţilor acreditaţi la Bucureşti. Filipenko a criticat acel mesaj, spunând că Moscova s-a grăbit cu declaraţia grosolană, având în vedere importanţa Familiei Regale în România şi atitudinea pro-europeană a României. De asemenea, expertul a mai notat pe pagina sa de Facebook că Rusia va folosi orice prilej ca să-şi răspândească minciunile vizavi de Ucraina, scrie Universul.net.

Artem Filipenko a spus, pentru Universul.net, că România trebuie să se aştepte şi la alte atacuri din partea Rusiei, deoarece ţara noastră este un pilon important al NATO în jurul Mării Negre, pe care Moscova o vrea „lac rusesc”.

De ce credeţi că Ambasada Rusiei a reacţionat atât de violent la discursul Majestăţii Sale? Nici când preşedintele Băsescu îl ataca pe Vladimir Putin nu a reacţionat ambasada aşa. Are legătură cu influenţa în creştere a Rusiei în regiune? Sau doar pentru că Valeri Kuzmin s-a simţit umilit în faţa celorlalţi ambasadori?

Reacţia a fost chiar nepotrivită. Cred că au fost mai multe circumstanţe. În primul rând, Rusia reacţionează negativ la critici faţă de acţiunile sale în regiunea Mării Negre, mai ales agresiunea împotriva Ucrainei. În al doilea rând, discursul a fost un pretext ca ruşii să-şi facă anunţată poziţia în spaţiul public românesc. Spre deosebire de Moldova, România nu este atât de susceptibilă la influenţa rusească, mai ales când vine vorba de informaţii.

În prezent, se dezvoltă relaţii bune între Ucraina şi România. De asemenea, România a fost un pilon important pentru interesele NATO în regiune. De aceea, cel mai probabil, misiunea Rusia va avea în vedere subminarea situaţiei din România, să provoace ceartă între Ucraina şi România şi să provoace românofobie în Ucraina şi România.

Rusia vrea să transforme Marea Neagră într-un lac intern. Pentru acest obiectiv nu sunt necesare doar mijloace militare, dar şi atacuri informaţionale. Cred că vom vedea mai multe atacuri asupra României. În plus, astăzi vedem un nou stil de diplomaţie rusească – mitocănesc şi arogant.

Aţi menţionat că mesajul ambasadei a fost pripit din cauza importanţei Familiei Regale în România. Credeţi că Rusia se teme că rolul în creştere al Coroanei în societatea românească îi va încurca planurile? Familia Regală Română este ferm ancorată în Occident, este invulnerabilă la naţionalistul etnoreligios promovat de Moscova iar Custodele Coroanei a făcut misiuni diplomatice pentru statul român în Occident, dar şi în Orientul Mijlociu. În plus, Coroana Română a promovat şi cauza europeană a Republicii Moldova.

Cred că ei ştiu că Familia Regală este importantă din punct de vedere istoric pentru România, în primul rând ca simbol al unirii românilor. De aceea, scopul acestui mesaj a fost să lovească în autoritatea morală a Coroanei. Nu-i de mirare că textul face referire la evenimente istorice.

Pentru Rusia, istoria este un armă în războiul hibrid. Nu-i de mirare că propaganda rusă acordă atât de milt interes celui de-al Doilea Război Mondial, pe care îl numesc Marele Război Patriotic. În plus, Rusiei nu îi plac discuţiile despre Pactul Ribbentrop-Molotov, care a dus la reîmpărţirea graniţelor şi la agresiunea Uniunii Sovietice asupra României.

Rusia crede că este în război cu toată civilizaţia occidentală. De aceea, consideră că mişcările unor state precum Moldova, Ucraina şi Georgia către Europa reprezintă atacuri la adresa drepturilor sale.

Trebuie să fim foarte atenţi la ce idei vor fi promovate de presa rusească. Cel mai probabil, atacul la adresa Familiei Regale nu este singurul care va fi lansat împotriva României. Vor fi mai multe minciuni şi atacuri la nivel înalt.

Încă din primăvară, Ambasada Rusiei a demarat o campanie de revizionism istoric vizavi de România. L-a comparat pe ministrul Apărării cu un secretar de Stat al SUA care s-a sinucis, a descris ocupaţia sovietică începută în august 1944 drept eliberare şi a organizat mai multe evenimente care să „spele” crimele sovietice din România. Credeţi că agresivitatea mai mare a ambasadei are legătură cu slăbirea PSD care, sub Liviu Dragnea, a promovat o retorică naţionalistă similară cu cea promovată de Kremlin şi de aliaţii săi din Europa?

Ceea ce este particular României, în comparaţie cu Moldova sau Ucraina, este că politicienii români, indiferent de partidul din care fac parte, rămân fideli cauzei europene. Nu sunt politicieni pro-Rusia. De aceea, nu aş asocia activităţile Rusiei cu slăbirea sau întărirea unui anumit partid. Nu există dubii că Rusia va încerca să creeze forţe care să îi fie loiale, dar mai mult ca sigur acestea vor fi formate din oameni marginalizaţi, nu din partide de frunte. Iar aceşti marginali vor lansa provocări la nivel informaţional.

România este din nou înconjurată de aliaţi ai Rusiei – Ungaria, Serbia, Bulgaria şi Moldova, de când Dodon are propriul guvern. România nu se va îndepărta de NATO şi UE dar există temeri că NATO ar putea putea lăsa ţările de pe flancul estic să se descurce singure. Cum s-a întrebat şi Majestatea Sa, oare sunt suficiente eforturile de până acum? Cum poate NATO să-şi întărească prezenţa aici în Româna, pe graniţa de sud-est a alianţei? Poate fi o bază permanentă la Marea Neagră o soluţie?

Vizita recentă a premierului Bulgariei la Washington a arătat că Bulgaria este veriga slabă în NATO, dar nu este un aliat al Rusiei. Nu trebuie să uităm şi de Convenţia de la Montreux, care restricţionează cât timp pot sta în Marea Neagră navele ţărilor care nu sunt riverane.

Cred că, în primul rând, este necesară întărirea forţelor navale româneşti. Ştiu că România are în desfăşurare mai multe programe de reînarmare, unul dintre ele fiind legate de construirea de corvete. Totuşi, implementarea acestor programe este întârziată. Poate că SUA ar putea să contribuie la apariţia unor nave noi în flotele României şi Ucrainei.

În al doilea rând, cred că ar trebui intensificată cooperarea dintre marina română şi cea ucraineană.

În al treilea rând, da, ar fi necesară o bază navală NATO la Marea Neagră. Dar trebuie să înţelegem că este un pas cam scump.

Principala problemă – NATO ar trebui să aibă o strategie pentru regiunea Mării Negre ca regiune prioritară.

Similare
RECOMANDĂRI