Facebook acuză KGB-ul din Belarus că a creat conturi false care au subminat securitatea UE în criza migranţilor
Vizualizari:

Facebook acuză KGB-ul din Belarus că a creat conturi false care au subminat securitatea UE în criza migranţilor

Compania-mamă a Facebook, Meta, acuză KGB-ul din Belarus de crearea a zeci de conturi false pe reţelele sociale cu persoane care se dădeau drept jurnalişti şi activişti pentru a inflama criza migranţilor la graniţa dintre Belarus şi Polonia, informează Reuters.

Un raport Meta publicat miercuri arată că Facebook eliminat 41 de conturi, cinci grupuri şi patru conturi Instagram pentru încălcarea politicii sale privind „comportamentul coordonat neautentic”.

Profilurile false au fost folosite pentru a critica comportamentul autorităţilor poloneze, inclusiv pentru a răspândi acuzaţii conform cărora poliţiştii de frontieră polonezi au folosit forţa şi intimidarea împotriva migranţilor, se arată în comunicat.

„Aceste persoane fictive au publicat critici la adresa Poloniei în engleză, poloneză şi kurdă, inclusiv imagini şi videoclipuri despre poliţiştii de frontieră polonezi care ar fi încălcat drepturile migranţilor şi au comparat tratamentul migranţilor de către Polonia cu cel al altor ţări”, se arată în raport.

 

„Deşi oamenii din spatele conturilor au încercat să-şi ascundă identitatea şi coordonarea, ancheta noastră a găsit legături cu KGB-ul din Belarus”, se arată în comunicat.

Ţările Uniunii Europene au acuzat Belarus că a creat o criză a migranţilor la graniţele de est ale blocului, încurajând mii de oameni din Orientul Mijlociu şi Africa să încerce să treacă în Polonia şi Lituania, ca răzbunare pentru sancţiunile occidentale asupra Minskului.

Raportul Meta spunea că compania a eliminat separat 31 de conturi Facebook, patru grupuri şi patru conturi de Instagram despre care se credea că ar fi provenit din Polonia şi au vizat un public din Belarus şi Irak. Raportul nu a legat conturile de statul polonez, dar a transmis că au scopul de a descuraja migranţii să încerce să intre în UE.

Similare
RECOMANDĂRI