Femeile afgane schimbă tactica şi îi atacă într-un mod inedit pe talibani. Fotografiile care au făcut valuri în social media
Vizualizari:

Femeile afgane schimbă tactica şi îi atacă într-un mod inedit pe talibani. Fotografiile care au făcut valuri în social media

Femeile afgane au trecut la o nouă formă de protest faţă de noul cod vestimentar strict impus de talibani celor care vor să studieze în universităţi. Ele au demarat o campanie online, în care folosesc hashtag-uri precum #DoNotTouchMyClothes şi #AfghanistanCulture şi distribuie imagini cu rochiile lor tradiţionale colorate.

O simplă căutare pe internet după expresia "haine tradiţionale afgane" va trimite la numeroase imagini cu rochii tradiţionale multicolore: cu broderii unice, realizate manual şi cu modele complexe, accesorizate cu paiete şi cristale pe piept, cu fuste lungi şi plisate, perfecte pentru învârtirea în timpul dansului tradiţional din Afganistan. În timp ce unele femei poartă voaluri brodate, altele au pe cap diverse podoabe, în funcţie de zona din care provin, scrie Digi24.

De altfel, după ce talibanii au fost înlăturaţi de la putere în 2001, femeile mergeau la universitate sau la muncă în blugi şi cu eşarfe colorate.

Imaginile femeilor în abaya negre lungi, complet acoperite, care au protestat în Kabul, pentru a susţine noile reguli ale talibanilor au surprins opinia publică. Într-o filmare video, participantele la acel protest au fost auzite spunând că femeile afgane machiate şi îmbrăcate cu haine moderne "nu reprezintă femeia musulmană afgană autentică".

Acele imagini au dus la reacţii rapide din partea femeilor afgane din întreaga lume. Ele s-au alăturat unei campanii online demarate de Bahar Jalali şi, folosind hashtag-uri precum #DoNotTouchMyClothes şi #AfghanistanCulture au arătat care sunt, de fapt, hainele lor tradiţionale.

Bahar Jalali a declarat că a început această campanie tocmai pentru a arăta lumii care este identitatea Afganistanului şi pentru a se opune celor care o contestă.

Ea a postat pe Twitter o fotografie în care poartă o rochie verde tradiţională şi îndeamnă şi alte femei afgane să posteze fotografii care să arate lumii care e "adevărata faţă a Afganistanului".

"Am vrut să arătăm lumii că hainele pe care le-aţi văzut purtate de femeile care au participat la mitingul pro-taliban nu ne reprezintă, nu reprezintă cultura noastră", a spus ea pentru BBC.

Fiecare regiune din Afganistan are propriile haine tradiţionale, dar, în ciuda diversităţii, toate au o temă comună: multă culoare, paiete şi broderii. 

"Aceasta este rochia noastră autentică. Femeile afgane poartă haine atât de colorate. Burqa de culoare neagră nu a făcut niciodată parte din cultura afgană. Timp de secole am fost o ţară islamică, iar bunicile noastre au fost îmbrăcate modest în propriile lor haine tradiţionale, nu în burqa neagră. Hainele noastre tradiţionale reprezintă cultura noastră bogată şi istoria de 5.000 de ani, ceea ce face ca fiecare afgan să se simtă mândru de cine este", a scris pe Twitter Spozhmay Maseed, activistă pentru drepturile omului, în Virginia.

Chiar şi cei care au locuit în cele mai conservatoare părţi ale ţării spun că nu au văzut niciodată femei îmbrăcate în niqab.

"Am postat acea fotografie pentru că suntem femei afgane, suntem mîndre de cultura noastră şi credem că identitatea noastră nu poate fi definită de vreun grup terorist. Cultura noastră nu este întunecată, nu este în alb-negru - este colorată, frumoasă. Există artă, există artizanat şi există identitate", spune Lima Halima Ahmad, cercetător afgan în vârstă de 37 de ani şi fondatoare a unei asociaţii afgane pentru drepturile femeilor.

"Femeile au avut de ales. Mama mea purta un voal lung şi mare, iar unele femei au ales să poarte altele mai mici. Codurile vestimentare nu au fost aplicate femeilor. Suntem femei afgane şi nu am văzut lucruri de genul acesta în care eşti complet acoperit, cu un fel de uniformă neagră, cu mâini acoperite şi cu ochii care nu se văd", a spus Lima Halima Ahmad, referindu-se la mitingul pro-taliban.

O altă femeie care s-a alăturat campaniei de pe Twitter este Malali Bashir, jurnalistă afgană în Praga. Ea pictează femeile afgane în rochii tradiţionale, tocmai pentru a arăta cât de frumoase sunt.

Ea a declarat că în locul unde a crescut, burqa nu a fost niciodată impusă, iar femeile purtau rochiile lor tradiţionale. Femeile mai în vârstă purtau pe cap un şal negru, iar cele mai tinere purtau şaluri colorate: "De curând, se simte o presiune din ce în ce mai mare asupra femeilor afgane pentru a-şi schimba îmbrăcămintea culturală şi a se acoperi complet sau a nu mai apărea în public. De aceea am postat o fotografie cu unul dintre tablourile mele în care femeile afgane poartă rochiile noastre tradiţionale şi dansează dansul tradiţional numit Attan".

Unele femei afgane au început deja să se îmbrace mai modest şi multe femei au fost văzute în Kabul purtând chadri, veşmântul albastru cu doar un dreptunghi de plasă în faţa ochilor.

Noul ministru al Educaţiei, Abdul Baqi Haqqani, a declarat că femeile vor învăţa în universităţi separat de bărbaţi şi că va fi obligatoriu codul vestimentar islamic .
 

Similare
RECOMANDĂRI